Menjar alvocat té moltes derivades positives. És una fruita deliciosa i nutritiva. És bona, també, per la seva versatilitat i propietats i per tot això és fàcil trobar-la a qualsevol cuina del país. Ara bé, tot i que es considera un dels aliments més sans dels supermercats, l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) considera que hi ha quatre grups de persones que no hauria de consumir-ne.
En primer lloc, l'entitat recorda que l'alvocat és una de les fruites més calòriques i amb major contingut de greix, fet pel qual recomana a les persones amb sobrepès que com a mínim limitin el seu consum. En la mateixa línia, el segon grup de persones que han d'abandonar aquesta fruita són les que estan seguint una dieta hipocalòrica, destinada a limitar el consum de calories. Per reflectir-ho, 100 grams d'alvocat són 150 calories.
Per altra banda, hi ha dos col·lectius que no han de menjar aquesta fruita en cap concepte per motius de salut. En primer lloc, està contraindicat el consum d'alvocat en aquelles persones que pateixen insuficiència renal, ja que té un alt contingut en potassi. Per últim, els al·lèrgics al làtex tampoc poden menjar-ne, ja que com totes les fruites tropicals poden produir reaccions al·lèrgiques, especialment a aquest material.
El fet que l'alvocat no tenia cap efecte sobre el greix de la panxa, el fetge, o el perímetre de la cintura de persones amb sobrepès ja va demostrar-se en un estudi publicat el juliol del 2022. Això no obstant, sí que provoca un lleuger descens dels nivells de colesterol no saludable. "Tot i que els alvocats no van afectar el greix del ventre ni a l'augment de pes, l'estudi segueix proporciona proves que els alvocats poden ser una addició beneficiosa a una dieta ben equilibrada", detallaven els autors de la investigació feta als Estats Units.