El tortell de Reis és un dels plats més emblemàtics d'aquest dia. Les postres ideals per tancar l'últim gran àpat de les festes, i que també es converteixen en un autèntic joc entre familiars. Qui trobi una figureta d'alguns dels Reis serà coronat, i qui trobi la fava li tocarà pagar. Però, quin és l'origen d'aquesta tradició?
Es creu que l'origen del tortell de Reis es troba en les festes d'hivern que feien els romans, on se servien unes coques amb figues, dàtils i mel. Va ser al segle III dC quan s'hi va introduir la fava, que llavors era símbol de prosperitat i fertilitat.
A la França del segle XVIII, però, un cuiner va voler sorprendre Lluís XV introduint-hi una moneda d'or i, des de llavors, la sorpresa més preuada és la moneda, que després es convertiria en una figureta.
A Catalunya, la tradició de menjar tortell de Reis és força recent i es va implantar a principis del segle XX. La seva popularitat va anar augmentant, empès per l'atractiu de la sorpresa que amaga per als més petits. Ara ja és una tradició més de les festes, especialment per aquells fanàtics del dolç.