Quins aliments no tenen data de caducitat?

La legislació espanyola admet que alguns productes alimentaris no incorporin l'etiquetatge de data màxima de consum

A l'Estat hi ha alguns productes que no han de portar data de caducitat
A l'Estat hi ha alguns productes que no han de portar data de caducitat | Pixabay
Redacció
15 de juny del 2024
Actualitzat a les 8:57h

Data de caducitat o data de consum preferent. Aquesta frase apareix en la majoria de productes alimentaris que comprem als supermercats en el nostre dia a dia. Ara bé, hi ha un grup selecte de productes que no requereixen aquest indicador: no vol dir que no es deteriorin, sinó que la descomposició és evident o no suposa un risc per a la salut.

L'absència d'etiquetatge en alguns aliments està regulada per la legislació espanyola i europea i menciona excepcions per a productes com les fruites i verdures fresques, els vins, les begudes amb més d'un 10% d'alcohol i altres aliments. Aquests, tot i no portar data de caducitat impresa, estan igualment subjectes a normes estrictes de seguretat alimentària i els productors n'han de garantir unes condicions òptimes.

És important destacar que l'absència de data de caducitat no implica que els aliments siguin eterns. La temperatura, la humitat i l'exposició a la llum poden influir en la seva conservació i vida útil. Així, és important seguir les pautes d'emmagatzematge recomanades pels productors.

La llista dels aliments sense data de caducitat a l'Estat

  • Fruites i verdures fresques. Sempre que no estiguin tallades, pelades o processades no han d'incorporar data de caducitat. Cal tenir en compte, però, que les maduixes o els espinacs, per exemple, es deterioren més ràpidament que les pomes.
  • Vins. Una conservació adequada permet que durin en bones condicions durant llargs períodes. Alerta: no tots els vins estan pensats per ser envellits!
  • Begudes espirituoses. Aquelles begudes amb més d'un 10% d'alcohol, com el whisky, el rom o el vodka, estan exemptes de dur data de caducitat. L'alcohol actua com a conservant natural.
  • Productes de forn i rebosteria acabada de fer. Estan destinats a ser consumits durant les següents 24 hores a la seva elaboració. Una vida curta útil i el fet que es consumeixin ràpidament fan que l'etiquetatge sigui innecessari. També s'inclou el pa acabat de fornejar.
  • Vinagres. La seva acidesa el fa molt estable i resistent a la proliferació de bacteris i fongs, fet que permet que es conservi indefinidament si es conserva bé.
  • Sal de taula i de cuina. És un mineral i no es deteriora amb el pas del temps.
  • Sucre. Només quan està en estat sòlid no requereix data de caducitat. S'aplica al blanc i al morè, així com als edulcorants naturals com la mel.
  • Productes de confiteria i decoració. Tenen una vida útil llarga i, en cas de fer-se malbé, el deteriorament és fàcilment perceptible.
  • Xiclets. Poden perdre sabor i ser més difícils de mastegar, però el pas del temps no suposa un risc per a la salut. Els seus ingredients els fan molt estables i resistents al deteriorament.