L'oli d'oliva és, per excel·lència, el millor que es pot utilitzar per cuinar i consumir. Ara bé, des de fa un temps el seu preu està disparat i els consumidors miren amb lupa la botella del supermercat abans de decidir-se a comprar-lo.
Tot i que a l'estiu és més complicat que passi, algunes vegades es pot observar com al fons de la botella apareixen uns grumolls o boletes blanques que trenquen amb l'estètica daurada de l'or líquid tan preuat per a tots. I hi ha gent que pensa que és un oli de mala qualitat. Error!
Els experts del sector gastronòmic repeteixen que aquest aspecte no és un problema per a l'oli i que, ni de bon tros, té les seves propietats alterades. Miguel A. Lurueña, doctor en Ciència i Tecnologia dels Aliments, explica en un tuit que els grumolls es deuen a les baixes temperatures, ja que alguns triglicèrids que conté l'oli se solidifiquen.
"No passa res. No es deteriora ni és dolent per a la salut. Si temperem l'oli tornarà a tenir el seu aspecte original", apunta. Quan passa? Segons Lurueña, quan hi ha menys de 18 graus a l'ambient l'oli pot començar a condensar-se.
D'altra banda, cal tenir en compte que l'oli es pot congelar. I no perd cap de les seves propietats ni qualitats gastronòmiques. "Per recuperar el seu estat líquid normal només és necessari augmentar la temperatura", apunta la gerent d'una empresa d'olis. A partir de quina temperatura es congela l'oli? Per sota dels 5,5 graus.