Gaudir d'un bon servei d'aigua és imprescindible per a mantenir una qualitat de vida saludable. A Catalunya, també a la resta de l'Estat, l'aigua és potable a pràcticament tots els municipis. Només per diversos problemes tècnics pot aparèixer un servei no apte per al consum. Tot i això, cal ser conscient que encara que l'aigua sigui potable, pot no ser de qualitat suficient i pot arribar a perjudicar els usuaris a l'hora de cuinar. Com pots saber, llavors, si la teva aigua és de bona qualitat? Encara que provant-la molts creuen que ja ho poden saber, no té res a veure. Us expliquem per què.
Un truc ben senzill i que molta gent desconeix és que ho pots consultar en una pàgina web oficial. De manera fàcil i ràpida, pots veure sí l'aigua de casa teva està en bones condicions. Gestionada pel Sistema d'Informació Nacional d'Aigües de Consum (SINAC), que depèn directament del Ministeri de Sanitat, només cal entrar a l'apartat d'"accés ciutadà" i saltar a "informació actual sobre l'aigua de consum".
Llavors és encara més fàcil: busques la teva ciutat i el subministrament d'aigua que vols consultar. Podràs saber qüestions com la quantitat de clor que té, quins minerals hi trobem, components que hi ha a l'aigua en aquell moment (i que varien depenent del moment), a més d'altres circumstàncies com la duresa de l'aigua. Que ningú pateixi, però, tota aigua que es distribueix a les llars de Catalunya i la resta de l'Estat són segures per a consumir i per a cuinar. Però cal saber què, depenent de la seva qualitat, et pot afectar d'una manera o altra en qüestions diàries com a l'hora de cuinar o netejar.
En què pot afectar?
Si l'aigua té continguts elevats de calci o magnesi es considera "dura" (per això es mesura la seva "duresa"). Si pateix aquesta circumstància, afecta en els temps de cocció dels aliments en aigua. Evidentment, diversos minerals alterarien i afectarien de manera notòria el sabor de certes begudes com el cafè o el té, que aconseguim gràcies a abocar-hi aigua.
El clor també pot afectar el gust de certs plats, aliments o preparacions. Encara que és imprescindible perquè l'aigua pugui ser consumida pels ciutadans, en certes zones pot patir un excés de presència i això afectar de manera clara a l'hora de cuinar. Una de les solucions més recomanades és la d'instal·lar un filtre d'aigua a les aixetes.