Un estudi identifica la dieta que redueix el risc de càncer vinculat a l'obesitat

Els investigadors creuen que aquesta pauta d'alimentació pot contribuir a la prevenció de la malaltia gràcies a l'efecte antiinflamatori i la riquesa en antioxidants

  • Diversos aliments, en una imatge d'arxiu -
Publicat el 15 d’abril de 2025 a les 10:04

Un grup d'investigadors internacionals han descobert que una alta adherència a la dieta mediterrània redueix un 6% el risc de desenvolupar algun càncer relacionat amb l'obesitat. Els científics han assenyalat la "modesta reducció" del risc d'aquest tipus de càncer, com l'adenocarcinoma d'esòfag, el càncer de mama en dones després de la menopausa, el càncer colorectal, el càncer d'úter i d'ovari, el de vesícula, alguns d'estómac, el de pàncrees i el de tiroides i meningioma.

"Una de les troballes més rellevants és que la reducció del risc de càncer no està vinculada ni a l'Índex de Massa Corporal (IMC) ni a la relació cintura-maluc, cosa que suggereix que els efectes protectors de la dieta mediterrània van més enllà de la simple regulació del pes", diu una de les autores de l'estudi.

L'estudi, publicat a la revista JAMA Network Open, ha analitzat les dades de més de 450.000 persones a deu països europeus durant gairebé 15 anys. Ha avaluat la dieta dels participants a través de qüestionaris validats, assignant una puntuació de 0 a 9 segons el seu nivell de seguiment de la dieta mediterrània.

Els resultats posen de manifest la necessitat de promoure patrons d'alimentació saludables a la població general, i és que les persones amb un alt grau d'adequació al patró mediterrani clàssic (7-9 punts) tenien menys risc de desenvolupar aquests tipus de càncer en comparació amb aquells amb una baixa conformitat amb la dieta mediterrània (0-3 punts).

Així doncs, els autors de l'estudi creuen que la dieta mediterrània pot contribuir a la prevenció del càncer a través de l'efecte antiinflamatori i la riquesa en antioxidants. Els investigadors insisteixen en la importància de continuar explorant els mecanismes biològics que expliquin els beneficis de la dieta mediterrània en la reducció del risc de càncer.