Cada societat té aquelles dietes que considera que són millors per a la salut, amb tota una varietat d'aliments que tradicionalment s'han considerat adequats. Aquestes dietes també es configuren d'acord amb la seva proximitat, entre altres factors. Ara, un estudi ha determinat quina és la millor dieta contra la inflamació, provocadora de moltes malalties cròniques, i no és pas la mediterrània.
Investigadors del centre mèdic de la Universitat de Radboud (Països Baixos) i de la Universitat KCMC (Tanzània) han estudiat els efectes d'un canvi de dieta en la salut. La principal conclusió és que la dieta occidental causa inflamació mentre que el menjar tradicional africà protegeix contra la inflamació i té un gran impacte en el sistema immunitari.
Els investigadors van recopilar dades d'homes sans de Tanzània que seguien la dieta tradicional africana. Alguns participants van adoptar una dieta occidental durant dues setmanes, mentre que altres van mantenir la seva dieta africana tradicional. Amb això, van analitzar exhaustivament la funció del sistema immunitari, els marcadors d'inflamació sanguínia i els processos metabòlics durant tot el procés.
Els participants que van adoptar una dieta occidental van mostrar un augment de proteïnes inflamatòries a la sang, juntament amb l'activació de processos biològics relacionats amb malalties relacionades amb l'estil de vida. Les seves cèl·lules immunitàries també van respondre amb menor eficàcia als patògens.
D'altra banda, els que van adoptar una dieta africana tradicional van mostrar una reducció dels marcadors inflamatoris. Alguns d'aquests efectes van persistir fins i tot quatre setmanes després. Aquest és el primer estudi que aprofundeix en els efectes de la dieta tradicional africana en la salut.
La dieta africana inclou una gran presència de verdures, fruites, llegums, cereals integrals i aliments fermentats. Per contra, els investigadors destaquen els efectes negatius de la dieta occidental, amb presència d'aliments processats i rics en calories.