El microones és un element bàsic que està present en la majoria de cuines. Un electrodomèstic que té dues clares utilitats: escalfar o descongelar qualsevol aliment. Aquest petit aparell té els seus orígens als Estats Units en els anys 50. Des de llavors, es va anar estenent arreu del món i a Espanya els primers microones es van començar a comercialitzar a partir dels anys 80.
Des de la seva creació, diverses faules envolten el microones sobre els perills del seu ús, el més conegut és que pot provocar o afavorir l'aparició de càncer. Aquesta afirmació és completament falsa i ha estat refutada per diversos científics. El microones utilitza una radiació no ionitzant que no és capaç d'arrencar els electrons de la matèria. En aquest sentit, aquest tipus de radiació no conté la suficient energia i, per tant, no podria arribar a provocar càncer.
Tot i això, el seu ús sí que amaga un risc a tenir en compte. L'oncòleg i expert en càncer i nutrició, Henri Joyeux, ha explicat en una entrevista a Infosalus que has d'utilitzar de forma moderada aquest aparell. Així és perquè el seu procés pot afectar negativament les vitamines i nutrients dels aliments. D'aquesta manera, pot desencadenar en l'aparició de compostos potencialment tòxics. Per exemple, la L-prolina es converteix en D-prolina amb l'escalfament del microones i aquesta última esdevé tòxica. A més, quan escalfes el menjar pot ser que alguna vitamina desaparegui, com és el cas de vitamina C.
Ara bé, el principal motiu pel qual has d'utilitzar de forma correcta l'electrodomèstic és quan es tracta dels aliments congelats. Henri Joyeux explica que hi ha uns microorganismes dintre dels aliments que no desapareixen quan els descongeles. Llavors, pot succeir que es multipliquin els gèrmens que conté el menjar i el seu consum sigui perjudicial per a la salut. En aquest sentit, l'expert avisa que és molt important revisar bé la qualitat dels productes que es compren i tenir en compte l'estat dels aliments congelats just abans de cuinar-los al microones.