La depressió afecta un 12% de les dones i un 6% dels homes de Catalunya; unes dades de l'Enquesta de Salut de Catalunya (ESCA) del 2023 que van acompanyades d'un augment "significatiu" en l'ús d'antidepressius que suposa un 169% més que el 2020. Sent un dels principals problemes de salut, els científics continuen investigant aquest trastorn per identificar de manera més precisa els seus condicionants i possibles tractaments.
Un nou estudi acaba d'identificar que, entre els factors de risc que poden contribuir al risc de desenvolupar la malaltia, hi pot haver el fet de centrar les activitats del dia a dia durant la nit. Els investigadors argumenten en el mitjà científic PLOS One, que un cronotip nocturn té un risc "notablement més elevat" de patir depressió en comparació amb les persones més matineres, és a dir, amb un cronotip diürn.
Després d'analitzar dades de 546 estudiants d'entre 17 i 28 anys de la Universitat de Surrey, al Regne Unit, l'informe destaca que entre els adults joves hi ha una proporció molt elevada -entorn del 50%- de persones que prefereixen estar actives, principalment, a les nits. Darrere d'aquesta tendència hi ha una qualitat de son pobra, el consum d'alcohol i la poca consciència sobre les pròpies accions per un bon descans, més habitual també entre la població jove.
Per això, subratllen la importància de cuidar els hàbits per tenir un bon descans, ja que és el primer pas per combatre la tendència a la depressió. Concretament, defensen les accions com la meditació que, combinada amb d'altres activitats, poden millorar la qualitat del son, reduir el consum d'alcohol i d'altres substàncies tòxiques.
De totes maneres, també cal puntualitzar que l'estudi té certes limitacions perquè la dimensió de la mostra és reduït i molt concret. Tot i així, és útil per identificar factors de risc en un segment concret de la població i poder treballar en possibles opcions per minimitzar el risc.