El contingut sobre cuina a les xarxes socials és un dels més consumits pels usuaris. Milers i milers de receptes, opinions sobre restaurants, sobre aliments o trucs per conservar millor els teus ingredients. En aquest apartat, els dels trucs, apareixen una sèrie de vídeos, recomanacions o tendències que alarmen molts experts culinaris, sanitaris o nutricionals que fan una advertència: no tot el que apareix a les xarxes, especialment allò que "es fa viral", és veritat. I fins i tot pot arribar a ser perjudicial.
És precisament el que ha ocorregut amb un truc viral al voltant de l'oli que ha triomfat a través de les xarxes. Què intenta aconseguir, aquesta picardia? Bàsicament, evitar que se't cremi l'oli. Des de la cuina mediterrània sabem perfectament que aquest és un ingredient pràcticament primordial per a moltes de les nostres elaboracions. Això requereix saber cuinar-lo, que tingui una bona qualitat i, sobretot, no fer-lo malbé. A moltíssima gent encara li passa que no controla bé el temps que l'oli està al foc o no calibra bé la seva potència, cremant-lo.
I per això van aparèixer aquesta espècie de trucs al voltant de l'oli que ara han desmuntat diversos experts. Els vídeos mostraven gent llançant la closca d'un ou, massa o sal a l'oli. Tot plegat, com apunta el cuiner i científic Heinz Wuth del reconegut compte @soycienciaycocina, pot comportar problemes greus de contaminació creuada.
Ni closca d'ou ni massa ni sal
Wuth recorda que no té cap sentit fer servir la closca de l'ou "perquè no absorbeix absolutament res de l'oli". Per molt que els vídeos intentin "demostrar" que funciona, no ho fa. No incideix res, assegura, en el fet que no es cremi. Sí que és veritat que llançar qualsevol element a menys temperatura a un oli que la va augmentant, en redueix. Però podries tirar un mitjó i passaria el mateix. El problema, especialment, és el perill d'intoxicació per contaminació creuada.
I pel que fa a la massa amb sal, és encara més arriscat: l'expert recorda que aquesta elaboració, si té aire, "pot explotar". Cal estar sempre alertes amb l'oli, no deixar que cremi perquè sí, renovar-lo a l'hora de fer elaboracions i tenir cura especialment quan es fa alguna mena d'arrebossat o fritura.