Abans de Bizum, tot era camp. Fer una transferència a través dels bancs era un mecanisme feixuc, lent i amb un preu afegit segons el tipus. D'un dia per l'altre, els (petits) pagaments van passar a fer-se a través del telèfon: rebre i donar diners mai havia estat tan senzill, també a l'hora de perseguir les despeses comunes. Els bancs s'hi han posat bé per no quedar obsolets i fins itot ofereixen el servei dins de les seves aplicacions.
Una directiva de la UE ho pot capgirar tot, de nou: a partir del 2025 els bancs hauran de garantir les transferències immediates sense cap cost afegit. Amb aquest canvi, l'eina deixarà de ser tan imprescindible. Ara bé, com que Bizum i bancs estan vinculats, hi ha alguna manera de donar-se de baixa del servei sense haver de tancar el compte bancari?
Com donar-se de baixa de Bizum
D'entrada, com en la majoria dels serveis digitals, el tràmit de baixa és rebuscat. Tens dues opcions: desactivar el compte o eliminar-lo. La primera és una opció temporal: congelo les dades i la possibilitat de rebre i fer pagaments, però puc recuperar-ho quan clagui, no s'esborra res. En canvi, l'eliminació és permanent.
Cal tenir present que, si s'elimina el perfil, també ho fa l'historial de pagaments, que pot ser un mal de cap a l'hora de justificar rebuts a la declaració de la Renda.
Com que el servei de Bizum apareix automàticament quan s'obre un compte, pot haver-hi la percepció que no pots desfer-te d'un sense renunciar a tots. És només una percepció. El tancament del compte es pot fer a través de les aplicacions bancàries i, fins i tot de manera presencial. Per fer-ho, cal accedir a la configuració de l'aplicació, des del mòbil o l'ordinador, accedir a la secció de Bizum i tramitar-ho.
En la majoria dels casos per fer-ho efectiu hauràs de confirmar-ho amb un codi d'sms o una pregunta personal que verifiqui l'identitat, com ara el DNI o el número de compte. I sí, tot i la fama dels bancs de fer pagar per serveis adiccionals, en aquest cas l'operació és gratuïta.