L'additiu present en alguns granissats que pot provocar intoxicació als infants

Els experts no aconsellen aquest tipus de begudes als menors de vuit anys perquè poden contenir un additiu que genera alguns símptomes adversos

Una beguda granissada
Una beguda granissada | Freepik
Redacció
12 de març de 2025, 16:43
Actualitzat: 16:43h

Diversos experts posen en el punt de mira el glicerol, un compost orgànic present en productes com les begudes congelades. El motiu és que, en un estudi, s'ha observat que 21 infants -entre el 2018 i el 2024- es trobaven "greument malalts" amb diversos símptomes poc després d'haver begut granissats. Ho han denominat 'la síndrome d'intoxicació per glicerol'.

Els resultats de l'investigació, publicats a la revista Archives of Disease in Chilhood, mostren que tots els nens mostraven una simptomatologia similar, com reducció de la consciència, caiguda brusca del nivell de sucre en sang i acumulació d'àcid en sang. Quan tot això passa a la vegada, pot indicar intoxicació o trastorns metabòlics hereditaris.

Els científics assenyalen que les begudes amb granissat de colors volen atraure els infants i es categoritzen com productes "sense sucre afegit" i, al seu lloc, contenten glicerol, conegut també com a glicerina. Aques additiu alimentari (E422) és aprovat a la Unió Europea i el seu ús és comú en begudes congelades, ja que impedeix que el gel es congeli per complet, mantenint l'efecte granissat quan no hi ha sucres.

El diagnòstic també el recolzen proves de laboratori que mostren resultats negatius sobre trastorns metabòlics hereditaris; el que fa que pensar que sí que es tracta d'una intoxicació per aquest compost.

L'estudi també recull que tots els infants es van recuperar ràpidament després de la reanimació inicial i de l'estabilització dels nivells de glucosa a la sang. Un cop donats d'alta, es va recomanar a les famílies evitar aquest tipus de begudes i els nens que van seguir el consell no van tornar a patir cap episodi similar.

A més, els experts apunten que hi ha "poca transparència" sobre la concentració de glicerol en les begudes i això dificulta molt poder establir una dosi segura. Per això, prefereixen no recomanar-les a menors de 8 anys, ja que fins a aquesta edat el pes és baix i no es pot garantir que la ingesta no provoqui complicacions.