El cafè i el te són dues de les begudes més consumides a Espanya. Per això, diferents branques de la ciència estudien quin paper juguen en el nostre organisme. En el cas de l'epidemiologia, els experts volen entendre quin impacte té aquest hàbit en el càncer.
Hi ha evidència científica que apunta que beure cafè i te de manera habitual pot tenir efectes protectors significatius en l'àmbit cardiovascular, però en el cas del càncer la resposta no és tan clara.
Tot i que alguns estudis recents sí que associen la ingesta freqüent i abundant de cafè i te amb unes probabilitats menors de desenvolupar càncers -sobretot de cap i coll-, no són prou proves per establir recomanacions nutricionals formals.
Caroline Um és una doctora de la Societat Americana del Càncer, ha fet alguns experiments que mostren una reducció del risc de càncer colorectal associada al consum de cafè, però apunta al mitjà sobre medicina Medscape que s'ha de "continuar estudiant". Um explica que cada vegada hi ha més persones que en veuen en edats menors i, a la vegada, les taxes de càncer estan canviant (augmenten els casos de tipus com el colorectal o el de mama).
La cafeïna podria no ser el factor clau
Amb el que sí que hi ha consens és en el fet que la cafeïna present en el cafè podria no ser el factor clau de la relació del càncer amb aquestes begudes, ja que també s'observa un efecte positiu en les begudes descafeïnades.
Això ha portat a pensar que els efectes observats podrien explicar-se pels polifenols, un component bioactiu present en el cafè i en el te que té propietats antioxidants i anticancerígenes.
Davant de tots aquests interrogants, els experts creuen que caldrà fer estudis a escala molecular per acabar d'entendre de quina manera i en quins casos el consum d'aquestes begudes pot tenir un impacte en el càncer.