La moda que augmenta el risc d'algunes infeccions de transmissió sexual

Un dermatòleg assenyala la depilació genital com un factor de risc que no té "cap benefici" per la pell

No és el primer cop que s'alerta del ris d'afaitar-se el pèl púbic
No és el primer cop que s'alerta del ris d'afaitar-se el pèl púbic | Freepik
Redacció
14 de febrer de 2025, 11:40

Ja fa temps que la depilació està de moda. La pressió estètica, reforçada pels referents culturals, tant a la televisió com al cinema, ha produït que depilar-se sigui d'allò més habitual. Els cànons diu que és estètic i que fa net. Els darrers anys, a la depilació se li ha afegit una nova variant: que sigui integral, també dels genitals, el que es coneix com a depilació brasilera. 

Es tracta d'un vessant més agressiu perquè toca zones del cos més sensibles. A més a més, però, podria tenir efectes perjudicials en la salut sexual. Ho explica el dermatòleg Ramon Giralt al pòdcast de RAC1 La revolució sexual. Recorda que el pèl té una funció protectora, que "no hi és per molestar" i que si es fa desaparèixer, quan torna a començar a créixer, té una duresa que pot provocar microferides al company sexual amb qui tingui contacte. 

Per tant, no només rasurar-se el pèl de les zones genitals no aporta beneficis dermatològics sinó que, a més a més, augmenta el risc de tenir algunes infeccions de transmissió sexual, com per exemple el condiloma: "Des que hi ha aquesta absurda moda de la depilació integral és el que més veiem", assenyala Giralt. 

No és el primer cop que s'alerta del ris d'afaitar-se el pèl púbic. Una investigació publicada a l'American Journal of Obstetrics and Gynecology assegura que el 60% de les enquestades han tingut algun problema de salut a causa de la depilació. Entre aquests hi destaquen els pèls que creixien per dins. Tot i això, només un 4% d'aquestes dones ha buscat ajuda mèdica.