Si estem menjant un entrepà de fuet i ens en cau un tros a terra només hi ha dues opcions. S'ha embrutat molt i optem per deixar-lo allà, sense dubtes, o el recollim, el bufem i ens el mengem aplicant la norma dels cinc segons. Realment no té gèrmens aquest tros de fuet que ens ha caigut a terra? Què ens pot passar si ens el mengem?
"Es va arribar a una conclusió de manera popular, perquè no hi ha res científic al darrere, que si ens cau alguna cosa a terra i hi està un màxim de cinc segons encara es pot menjar i no passa res", explica el doctor en immunologia i biòleg molecular Pablo Palazón. Però què diu realment la ciència? "Els bacteris no esperen cinc segons a pujar al teu aliment".
Cal tenir en compte que la decisió de menjar-nos el tros que ha caigut a terra depèn, sobretot, de la gana que tenim, el producte del qual es tracta -no és el mateix una mica de fuet que una bajoca- o d'on estem. I, a més, els bacteris que queden enganxats a l'aliment no són sempre els mateixos, sinó que les propietats d'aquest són clau. Així, no és el mateix que ens caigui un aliment humit, com una pera madura, que un aliment sec, com ara una avellana.
Sigui com sigui, el gest de bufar l'aliment que hem recuperat de terra "serveix de poc". Potser li traiem la pols i altres elements que s'hagin pogut enganxar al tros de menjar, però "bufar no elimina els bacteris". Per tant, l'expert remarca que tot i que l'aliment ens caigui a casa és millor no ingerir-lo, ja que pot no tenir les condicions adequades.
Finalment, també cal tenir en compte el temps que passa des que recollim l'aliment de terra fins que ens el mengem. No és el mateix el tros de fuet que et cau de l'entrepà, el reculls, el bufes i te'l menges, que un tros de pernil que t'ha caigut abans de posar-lo a la safata d'embotits que estàs preparant per a la festa del sopar d'aquí a quatre hores. Com més temps passa, els bacteris es multipliquen i, per tant, suposen més riscos per a la salut.