L'espècia coneguda com a «or vermell» que redueix el colesterol en tres mesos

Un dels components del safrà és clau per evitar un excés de lipoproteïnes de baixa intensitat, que comporta

Pla detall de safrà conreat a Horta de Sant Joan (Terra Alta), ja extret de la flor.
Pla detall de safrà conreat a Horta de Sant Joan (Terra Alta), ja extret de la flor. | Cedida a l'ACN per Juan Luís Estruel
Redacció
05 de març de 2025, 14:05
Actualitzat: 14:05h

Com més gran et fas, més pateixes pel colesterol. Les acumulacions d'aquesta substància similar a la grassa són un dels principals causants de les obturacions d'artèries del cor. Per aquest motiu, prevenir-ne l'excés és vital. Fer esport, tenir un estil de vida saludable i prendre's la medicació adequada són alguns dels preceptes per controlar-lo. Una investigació publicada a la revista Malasya Science Medicine ha revelat un nou aliment per controlar-lo.

L'estudi assenyala el safrà. Els efectes "hipolipidèmics i antihiperlipidèmics" d'aquesta espècia oriental la fan un remei molt efectiu per combatre el colesterol: "El safrà és gairebé tan eficaç per reduir els nivells de colesterol com les teràpies estàndard com ara l'orlistat i la metformina". 

L'entrellat de tot plegat és un dels components químics del safrà: la crocina. El seu efecte inhibeix la lipasa pancreàtica, i per tant el cos absorbeix pitjor les grasses i el colesterol. A més, segons l'estudi, la crocina sí que afavoreix l'absorció dels nivells de HDL, coneguts com el colesterol "bo". Ara bé, els investigadors consideren que aquest pas inicial s'haurà de confimar amb més recerca.

Tot i això des de l'estudi recomanen una dosi diària de safrà per combatre els nivells de colesterol. En concret, "Cal consumir 50 mg de safrà molt del tipus DOP Azafrán La Mancha infusionats en 200 ml d'aigua i es pren almenys durant 93 dies per notar els efectes hipolipidèmics", conclouen els investigadors. En els darrers anys, els camps de la Baixa Segarra també s'han consolidat com un mercat a l'alça pel conreu tradicional.