Avui en dia, sembla que tothom va estressat. Aquesta sensació generalitzada la contrasten les dades del sindicat UGT. L'any 2023, es van registrar més de 600.000 baixes laborals per trastorns mentals a Espanya, un 17 % més que durant l'any anterior. Un estudi de la Confederació de Salut Mental d'Espanya indica que el 15 % de les baixes més prolongades es deuen a l'estrès, i que aquesta és la segona causa de baixa laboral després dels problemes musculoesquelètics.
La neurocientífica de la UOC, Diego Emilia Redolar, explica que la pressió constant del temps, especialment quan es combina amb una percepció de falta de control, afecta tres regions cerebrals clau: l'amígdala, l'escorça prefrontal i l'hipocamp. L'amígdala, encarregada del processament emocional, esdevé hiperactiva per la pressió constant del temps, fet que pot donar lloc a ansietat.
En l'escorça prefrontal, fonamental per a la presa de decisions, el raonament i l'eficiència cognitiva, la inhibició del cortisol provoca una disminució de la capacitat de prendre decisions encertades i de raonar de manera efectiva.
En contrast, l'hipocamp, essencial per a la memòria i l'aprenentatge, pateix efectes més duradors. L'estrès crònic atrofia les neurones piramidals i redueix la capacitat de l'hipocamp per consolidar informació.
L'estrès laboral és el més prevalent a Espanya, però el financer i el personal també afecten la salut mental. Un 24,7 % de les persones ateses en l'atenció primària presenta algun problema de salut mental, segons el Ministeri de Sanitat.