L'error silenciós a l'hora de menjar que saboteja la salut, segons una dietista

La doctora Yor D. Andonova explica que, més enllà de la dieta, també és clau la manera d'ingerir els aliments

  • No mastegar prou pot provocar problemes digestius -
Publicat el 06 d’abril de 2025 a les 16:37

La vida moderna, frenètica i plena d'estímuls, perjudica la salut. Així ho lamenta la dietista integrativa, experta en psiconeuroimmunologia, microbiota i patologies digestives, Yor D. Andonova, que posa l'accent en les males pautes alimentàries esteses entre la població. El primer error, a parer seu, és el tipus de dieta, que no sempre s'aproxima a la mediterrània, rica en vegetals i productes frescos i variats. Si bé, hi ha un error a l'hora d'ingerir que ho "saboteja" tot i pot desequilibrar la digestió.

Es refereix a no mastegar les vegades que convé. Això pot provocar símptomes com inflor abdominal, ardor, reflux, gasos o, fins i tot, mal d'estómac. "Mastegar malament té un impacte significatiu en el procés digestiu: és el primer pas d'una cadena que funciona com un dòmino, de manera que si cau una fitxa, les altres aniran darrere", adverteix.

En definitiva, Andonova recomana mastegar entre 20 i 30 vegades perquè el menjar es descompongui prou i pugui passar a la següent fase del procés digestiu. I és que, tal com detalla, amb cada mossegada i moviment de la llengua, es barreja l'aliment amb la saliva i arrenquen així la seva descomposició i la primera absorció de nutrients, especialment hidrats de carboni simples, com sucres i farines, mitjançant uns enzims anomenats amilases, afegeix.

A banda, incideix que quan es mastega, el cos envia un senyal al cervell amb què l'informa que està menjant i cal preparar els següents escenaris de la digestió perquè estiguin llestos quan arribin els aliments. Per exemple, la secreció de sucs gàstrics. "Per això és tan important aquest primer pas", sosté.