Com més estressats anem amb la rutina, menys temps li dediquem a la cuina. Una de les conseqüències és que sobrevivim a base de tuppers o menjar preparat. Ara, un estudi publicat a la revista National Geographic ha alertat d'un mal hàbit associat a aquesta rutina alimentària: l'ús dels envasos de plàstic per conservar el menjar.
Una investigació de la qual s'ha fet ressò la revista assegura que els microplàstics que tenen un impacte negatiu en la salut del cor. L'estudi va tenir 304 participants adults. Se'ls hi van fer proves d'endarterecomia crotidea, una operació en què es neteja la placa acumulada a l'artèria caròtida. Als participants que tenien restes de microplàstics, la probabilitat de tenir un infart, ictus o de morir era 4,5 vegades superior a la resta. Una de les fonts principals per ingerir aquestes partícules són els envasos.
"És la primera vegada que es pot atribuir a les partícules un efecte sobre la salut humana", assegura en declaracions a la revista Pgillip Landrigan, expert alie a l'estudi. És pediatria i epdiemòleg del Boston College (EUA) i s'ha especialitzat en l'estudi dels microplàstics sobre l'organisme.
Al 58% dels participants hi van trobar politè i en un 12% restes de PVC. La investigació confirma l'impacte, però, per ara, ho ha aconseguit localitzar quin és el procés perquè els microplàstics arribin al flux sanguini. Un dels autors de l'estudi, Giuseppe Paolisso, assenyala que les dades són una advertència del risc dels microplàstics en la vida quotidiana i recomana canviar els envasos de plàstics pels de vidre.