Nolotil, en el punt de mira: l'Audiència Nacional n'investiga els «efectes adversos»

La Fiscalia de l'alt tribunal demana identificar les companyies fabricadores del fàrmac per esclarir possibles responsabilitats sanitàries derivades del seu consum

Una caixa de Nolotil
Una caixa de Nolotil | Europa Press
Redacció
04 d'abril del 2024
Actualitzat el 17 de juny a les 14:28h

La Fiscalia de l'Audiència Nacional (AN) ha acordat investigar una possible responsabilitat sanitària pels possibles efectes adversos per a la salut derivats del consum del medicament Nolotil. Ho fa després de rebre la denúncia presentada pel Defensor del Pacient i un cop s'han registrat més denúncies tant a la Fiscalia General de l'Estat com a la Provincial de Madrid. Així ho reflecteix un decret signat pel fiscal en cap de l'AN, Jesús Alonso, recollit per Europa Press, en què designa com a instructor d'aquestes diligències preprocessals de recerca el fiscal Manuel Campoy.

En aquest escrit, Alonso ha fixat que les actuacions del Ministeri Públic en aquest cas tenen per objecte protegir el dret fonamental dels ciutadans a la integritat física en relació amb el dret a la protecció de la salut, i el dret dels ciutadans a ser protegits contra els riscos que puguin afectar la seva salut en la seva condició de consumidors i usuaris dels serveis sanitaris.

En aquest context, la Fiscalia ha sol·licitat com a primeres diligències sol·licitar a l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) un informe on identifiqui les empreses fabricadores del medicament, les importadores, comercialitzadores i distribuïdores a l'Estat.

També vol conèixer de l'AEMPS les autoritzacions atorgades al medicament i la comunicació de reaccions adverses. A més a més, ha demanat que se l'informi sobre quins països han decidit retirar ja el fàrmac del mercat, i quines diferències o raons porten a mantenir la seva comercialització a Espanya.

Es dona la circumstància que el mes de febrer, el Jutjat Central del Contenciós-Administratiu 4 va informar que estudiava la denúncia de protecció especial de drets fonamentals presentada per l'Associació d'Afectats per Fàrmacs (ADAF) contra el Ministeri de Sanitat i contra l'AEMPS, als quals acusa d'inactivitat "en la farmacovigilància real, adequada, actualitzada i responsable" sobre Nolotil pels efectes adversos que pot ocasionar en determinada població. Així constava en una diligència d'ordenació datada del 14 de febrer i en què s'exigia a l'ADAF que esmenés deficiències en el seu recurs contenciós.

L'assumpte partia d'una demanda presentada per aquesta associació el novembre de l'any passat i d'una denúncia davant la Fiscalia General de l'Estat de gener d'enguany, en què acusa els responsables dels departaments encarregats d'aquesta vigilància d'un delicte d'imprudència greu per actuació "negligent" que ha ocasionat en pacients "danys i fins i tot morts".

En la denúncia d'ADAF, s'explicava que els fets són els relacionats amb la seguretat dels fàrmacs que utilitzen metamizol -Nolotil- en la seva composició i que són "els medicaments més venuts a l'Estat" perquè s'usen per combatre el dolor.

ADAF ha indicat que molt funcionariat de l'AEMPS i de les diferents administracions sanitàries encarregades de la farmacovigilància a Espanya, o persones encarregades de la seguretat del pacient en farmacologia, "no estan complint responsablement la seva feina com no va alertar la comunitat mèdica i sanitària sobre alguns aspectes imperatius com és la prohibició immediata de prescripció a Espanya dels productes que contenen metamizol a estrangers en els països on està prohibit: els Estats Units, el Regne Unit, Irlanda, Suècia, el Japó, Austràlia, etc.".

En la demanda de 2023 apuntaven a més a més que el fàrmac Nolotil "s'està prescrivint erròniament als britànics que visiten l'Estat, o hi resideixen". I indicaven: "El fàrmac el més venut a Espanya, és molt perillós per a aquesta mena de població".