L'Audiència Nacional blinda el jutge de Tsunami Democràtic

El tribunal rebutja els intents de les defenses d'apartar Manuel García Castellón de la causa per manca d'imparcialitat

Una pancarta de Tsunami durant el tall de l'AP-7 al Pertús
Una pancarta de Tsunami durant el tall de l'AP-7 al Pertús | Adrià Costa
15 de gener del 2024
Actualitzat a les 17:03h
El jutge Manuel García Castellón té les mans lliures per continuar investigant Tsunami Democràtic. L'Audiència Nacional ha desestimat aquest dilluns la recusació de Josep Alay contra el magistrat per defectes de forma i, segons fonts jurídiques consultades, ja no queda viva cap altre intent de les defenses d'apartar de la causa l'instructor. Els advocats sostenen que García Castellón no és imparcial per investigar els fets, especialment després de les declaracions que va fer contra la llei d'amnistia.

La defensa de l'editor Oriol Soler va demanar, sense èxit, apartar el jutge de la causa. Fa unes setmanes, la Guàrdia Civil també va rebutjar la recusació del directiu d'Òmnium Oleguer Serra. D'aquesta manera, el jutge té via lliure per continuar investigant uns fets que, segons ell, s'emmarquen en el delicte de terrorisme. Ni la Fiscalia ni les defenses ho comparteixen, i sostenen que el cas hauria de passar als jutjats de Barcelona perquè l'Audiència Nacional no és la instància competent.

García Castellón no té cap intenció de deixar anar la causa a Barcelona i espera que, o bé quedar-se-la ell, o bé que l'assumeixi el Tribunal Suprem, amb l'argument que hi ha persones aforades -com Carles Puigdemont- que hi podrien estar implicades. El Suprem s'haurà de pronunciar en les properes setmanes sobre aquesta qüestió i fonts jurídiques sospiten que la sala segona, que presideix Manuel Marchena, tindrà interès a assumir una de les grans causes contra l'independentisme que continuen vives.

Una altra qüestió que s'ha de resoldre aviat són els recursos contra la instrucció de García Castellón i la imputació per terrorisme de Carles Puigdemont, Marta Rovira i altres independentistes. S'haurà de pronunciar la sala d'apel·lacions i pot tombar la investigació duta a terme fins ara per part de l'instructor o bé avalar-la. Mentre tot això es resol, el jutge ha anat ordenant noves diligències d'investigació, encaminades a fonamentar l'acusació de terrorisme pel perill que va suposar l'ocupació del Prat.

Les defenses no descarten que, en algun moment, el jutge citi a declarar els investigats, amb l'amenaça de presó preventiva que això suposa. Tot plegat, mentre l'amnistia avança al Congrés. La manera de fer encaixar el delicte de terrorisme que s'atribueix a Tsunami -i als CDR de l'operació Judes, pendents de judici- és una de les qüestions que preocupa els advocats i assessor d'ERC i Junts, que aprofitaran el període d'esmenes que s'obre ara per mirar de protegir més aquesta part de la llei.