Per què les ressaques són pitjors a mesura que es fan anys?

El consum d'alcohol sempre comporta riscos i el cos perd capacitat per eliminar-lo amb l'edat

El consum moderat d'alcohol provoca problemes a llarg termini
El consum moderat d'alcohol provoca problemes a llarg termini | Pixabay
Redacció
27 de juliol del 2024

L'estiu és època d'excessos, de trobades amb amics i familiars. És temps de celebracions, de menjars abundants i, sovint, acompanyats de begudes alcohòliques que, entre moltes altres conseqüències, provoquen la temuda ressaca.

Les doctores Laura Cardona Monzón i Anny Romero Secin, membres del Grup Nutrició de Semergen, confirmen que els seus símptomes duren més temps quan ens fem grans, de la mateixa manera que la seva percepció més intensa. Això respon a la disminució dels enzims que metabolitzen l'alcohol, la disminució del greix corporal i el nivell d'hidratació.

L'exposició del cervell a l'etanol (alcohol) i els seus metabòlits determina la intensitat de la ressaca, ja que produeixen irritació dels diferents òrgans, sobretot pel que fa al cervell. L'alcohol inhibeix la producció d'una hormona, la vasopressina, que actua en l'àmbit del ronyó augmentant la freqüència de la micció i una pèrdua excessiva de líquids. La deshidratació que es produeix per aquest mecanisme també contribueix als símptomes de la ressaca com són la set, el cansament i el mal de cap.

Les expertes recorden que, en termes generals, com més gran sigui la quantitat d'etanol al nostre organisme, més gran serà la gravetat de la ressaca. "Per això, la velocitat d'eliminació de l'etanol és el principal determinant de la seva gravetat", insisteixen. "A més, hi ha una certa variabilitat genètica en els components que intervenen en la metabolització de l'alcohol, és a dir, que cada persona té una velocitat més o menys ràpida de la metabolització de l'alcohol", precisen.