El dolor lumbar és una de les afeccions més comunes i debilitants a tot el món. Afecta milions de persones. Per al seu tractament, existeixen diverses opcions no quirúrgiques i no invasives, des de medicaments fins a teràpies alternatives. No obstant això, un nou estudi suggereix que la gran majoria d'aquests tractaments tenen una efectivitat mínima i no superen significativament al placebo.
La recerca suggereix que només 1 de cada 10 tractaments comuns no quirúrgics i no invasius per al dolor lumbar és efectiu, suggereix una anàlisi de dades agrupades de la recerca disponible, realitzat per part de la Facultat de Ciències de la Salut de la Universitat de Nova Gal·les del Sud, a Austràlia. Publicada a BMJ Evidence Based Medicine, l'anàlisi conclou que l'alleujament del dolor que ofereixen és només marginalment millor que el reeixit amb un placebo, segons indiquen els resultats.
Entre el 80% i el 90% dels casos es classifica com no específic perquè no existeix una causa immediatament identificable, assenyalen els investigadors. En aquest sentit, es recomanen enfocaments no quirúrgics i no invasius com a tractament inicial. Hi ha moltes opcions d'aquest tipus, i no sempre és fàcil saber quines són eficaçes, assenyalen els investigadors.
Per a ampliar la base d'evidència, els investigadors van buscar en bases de dades de recerques assajos aleatoris controlats amb placebo publicats de tractaments no quirúrgics i no intervencionistes per a persones amb dolor lumbar inespecífic, amb l'objectiu d'agrupar els resultats. Els enfocaments inclosos van ser farmacològics, com els antiinflamatoris no esteroides (AINE) i els relaxants musculars, i no farmacològics, com l'exercici, el massatge i la manipulació espinal.
Igualment, es van incloure en l'anàlisi de dades agrupades un total de 301 assajos que van investigar 56 tractaments o combinacions de tractaments diferents. Els assajos es van dur a terme en 44 països d'Àfrica, Amèrica del Nord, Amèrica del Sud, Àsia, Austràlia i Europa.
Les intervencions més comunes van ser AINE (27 assajos), opioides (26 assajos), teràpia làser i de llum (25), acupuntura (24) i teràpia manual suau (mobilització; 19 assajos). Es van incloure 52 assajos amb participants amb dolor lumbar agut; 228 assajos amb dolor lumbar crònic; i 21 assajos amb participants amb tots dos tipus. La intensitat del dolor es va avaluar amb major freqüència mitjançant l'Escala Visual Analògica o l'Escala Numèrica de Qualificació.
De les 69 comparacions de tractaments incloses en els assajos, la certesa de l'evidència va ser moderada per a 11 (16%), baixa per a 25 (36%) i molt baixa per a 33 (48%), segons l'avaluació del sistema GRADE. L'anàlisi de dades agrupades va mostrar que, en comparació amb placebo, cap tractament no farmacològic i només els AINE van resultar eficaços per al dolor lumbar agut; l'exercici, la manipulació i l'embenatge espinal, els antidepressius i els medicaments que es dirigeixen als receptors del dolor (agonistes TRPV1) van resultar eficaços per al dolor lumbar crònic.
L'evidència de qualitat moderada va mostrar que els tractaments per al dolor lumbar agut que no van ser efectius van incloure exercici, injeccions d'esteroides i paracetamol, mentre que els anestèsics (és a dir, lidocaïna) i els antibiòtics no van ser efectius per al dolor lumbar crònic, segons va mostrar l'anàlisi.
L'evidència no va ser concloent per a 10 tractaments no farmacològics i 10 farmacològics per al dolor lumbar agut. Tampoc va ser concloent per a una àmplia gamma de 22 tractaments no farmacològics, com a acupuntura, massatge, osteopatia i TENS, i 16 tractaments farmacològics, com a antidepressius més paracetamol, medicaments complementaris, bifosfonats i relaxants musculars per al dolor lumbar crònic.
Els investigadors assenyalen que molts dels assajos disponibles van incloure pocs participants i en derivar en resultats inconsistents. A més, el tipus i la qualitat d'alguns dels placebos utilitzats van variar considerablement, cosa que podria haver afectat la certesa de les troballes.
No obstant això, "la nostra revisió no va trobar evidència fiable d'efectes significatius per a cap dels tractaments inclosos, la qual cosa concorda amb les guies clíniques i la nostra revisió prèvia. Si bé ens agradaria oferir recomanacions més precises sobre on invertir i *desinvertir en tractaments, no és possible en aquest moment".
"Existeix una clara necessitat de realitzar assajos a gran escala, d'alta qualitat i controlats amb placebo per a reduir la incertesa en les estimacions d'eficàcia de molts tractaments no quirúrgics i no intervencionistes", conclouen.