La corbella és una varietat antiga d'olivera catalana que, fins fa una dècada, estava abandonada i pràcticament extingida. L'any 2013, un projecte va reunir pagesos de la vall del Cardener -entre Manresa i Coll de Nargó (Alt Urgell)- per recuperar oliveres abandonades i plantar-ne de noves.
Més de 10 anys després, un estudi d'Olis Migjorn (Bages), la Universitat de Barcelona i l'Institut de Recerca i Tecnologia Alimentàries (IRTA) ha conclòs que l'oli elaborat amb aquesta varietat té beneficis per a la salut. A partir d'un sistema concret de producció l'oli aporta grans beneficis antiinflamatoris i en l'àmbit cognitiu.
Per a dur a terme l'estudi, s'ha seguit l'evolució de 20 voluntaris, d'entre 18 i 35 anys. Han consumit oli d'oliva de la varietat corbella i oli d'una altra varietat i s'ha conclòs que, consumir el de corbella millora funcions mentals com la memòria o la capacitat d'atenció.
Es tracta d'un tipus d'olivera que se sol trobar en caps de marge dels camps i que, amb el pas del temps, s'havien deixat abandonar fins a córrer el risc de desaparèixer. És un arbre vigorós, de copa extensa i ramificació, amb fulles grans i una oliva més gran que l'arbequina, de mida mitjana, brillant, lluent i homogènia, segons els experts. Actualment, Olis Migjorn compta amb un total de 32 hectàrees d'oliveres al Bages.
A banda de la millora de l'activitat cognitiva, l'estudi també ha revelat que l'oli de corbella té un contingut alt en esqualè, un compost orgànic natural que està molt ben valorat en la cosmètica. Olis Migjorn -un centre de producció d'oli d'oliva verge extra i oleoturisme situat a Valls de Torroella (Bages)- ha elaborat un prototip que anirà destinat a productes de parafarmàcia.