Set consells per preparar-se un tàper d'estiu deliciós i saludable

L'Associació contra el Càncer a Barcelona indica un seguit de pautes a seguir per garantir que els àpats del període estival siguin nutritius i bons

Un tàper d'estiu
Un tàper d'estiu | Europa Press
Redacció
11 d'agost de 2024, 09:05
Actualitzat: 9:09h

Amb l'estiu i la calor, els àpats fora de casa són freqüents. A l'hora de preparar-nos el tàper que ens emportarem a la platja o a qualsevol activitat a l'aire lliure, l'Associació contra el Càncer a Barcelona assenyala que és important seguir set consells amb l'objectiu de mantenir una dieta saludable.

1. Que sigui suficient, variat i satisfactori

És important que la preparació d'un taper tingui en compte de forma equilibrada tres coses: la quantitat de menjar, la varietat dels aliments i que l'àpat ens deixi satisfets, és a dir, que gustativament ens resulti prou atractiu.

2. La regla del 50/25/25

La nutricionista de l'Associació contra el Càncer a Barcelona Giuliana Schifini planteja una regla imprescindible a l'hora de fer els nostres àpats saludables: el 50% del menjar han de ser verdures i hortalisses (bròquil, carabassa, espinacs...), un 25% han de ser cereals integrals i tubercles (patata, quinoa, blat de moro...) i el 25% restant ha d'estar format per proteïnes (llegums, peix, carn d'au...).

3. Planifica per no avorrir-te

És molt important no caure en la monotonia per no desistir en l'objectiu de menjar a gust i de forma saludable. Per evitar-ho, és recomanable fer-se un calendari cada setmana que ens serveixi per planificar la feina i ser més operatius.

4. Escull un bon recipient

Per preservar en bon estat els aliments, és important triar un recipient adequat. El vidre és la millor opció, però és cert que el plàstic és més còmode. En cas de triar un tàper de plàstic, és rellevant assegurar-se que el recipient està degudament preparat per posar-hi menjar per endur.  

5. Respecta la cadena de fred

Abans de tancar el tàper del tot, cal que ens esperem que estigui fred. D'altra banda, és important apuntar-se la data de preparació en cas de voler congelar-lo. És preferible que evitem posar en tàpers alguns aliments com el peix cru o la maionesa, que tenen risc microbiològic. De la mateixa manera, si tenim previsió de tenir el tàper fora de la nevera més d'una hora, cal que el recipient sigui aïllant i que mantingui en la mesura del possible la cadena de fred. 

6. Crea la teva pròpia beguda fresca i oblida els sucres

Existeixen moltes alternatives casolanes i saludables a les begudes ensucrades, molt perjudicials per a la nostra salut. Un exemple són les infusions o l'aigua saboritzada. Per fer-les, només cal escollir una base (aigua o alguna infusió) i combinar-la amb les fruites desitjadesEl suc, però, no compta, ja que en esprémer la fruita en perdem la fibra i n'augmentem els sucres. 

7. Practica el mindfuldness eating
Aquesta expressió anglòfona significa a la pràctica que gaudim del menjar i que evitem dinar o sopar distrets. Menjar descentrats pot influir en la nostra percepció de sacietat.