Els tres mites de les pensions a l'Estat

Un economista desmunta tres creences sobre el funcionament del sistema de cotitzacions

L'estat de les pensions fa anys que preocupa als ciutadans pel futur incert que té
L'estat de les pensions fa anys que preocupa als ciutadans pel futur incert que té | Freepik
Redacció
13 de juliol del 2024
Actualitzat a les 18:07h

És un dels grans debats. L'estat de les pensions fa anys que preocupa als ciutadans pel futurincert del sistema de contribucions. Com més temps passa més s'envelleix la població, més percentatge està jubilada, i per tant més contribucions es gasten. I els experts avisen que cal resoldre quins canvis calen perquè sigui sostenible. 

Ara bé, enmig de tots els interrogants circulen creences que no es corresponen amb la realitat. El professor d'economia i investigador de la Universitat d'Arrassate (Guipúscoa) Julen Bollain ha enumerat tres mites del sistema de pensions que cal desmuntar. Ho ha fet en una intervenció al programa LaSexta Xplicaen què ha argumentat perquè les pensions no estan en fallida, almenys per aquests factors.

Els tres mites de les pensions de l'Estat, desmuntats

El primer, les pensions estan en risc de fer fallida. Se sol vincular l'estat del sistema amb una xifra de dèficit de 22.000 milions. Per Bollain, aquesta dada es correspon a la despesa impròpia no contributiva, que són les partides de polítiques assistencials que es paguen des del sistema de la seguretat social, però que no són pensions ni atur. 

Una altra de les creences és que a l'Estat, el sistema és molt "generós": encara que cotitzis poc acabaràs tenint una bona pensió. Per Bollain, exdiputat de Podem, això és un altre tòpic que no es tradueix a la realitat. "Prop del 60% dels pensionistes de l'Estat cobren menys de 1000 euros", assegura i desmunta un mite associat, la generositat no és en la quantitat: "Aquí invertim un 1% menys de mitjana que la resta d'Europa", conclou l'economista.

Finalment, també defensa que les pensions es poden revalorar. Què vol dir? Que poden tornar a anar lligades a l'increment de l'IPC, en comptes de tenir una pujada mínima que sovint es queda per sota de la inflació. "Hi ha un sistema sanejat i equilibrat de pensions contributives amb marge", rebla.

Als crítics amb aquesta afirmació, que asseguren que no es poden revalorar perquè el sistema no ho aguantaria, els respon: "Tenim més treballadors en actiu i, en canvi, no tenim prou ingressos per pagar les pensions. Per què? Perquè els salaris no han pujat, sinó que són un 1% més baix que el 2008".