17
de juliol
de
2023, 13:49
Actualitzat:
16:13h
Nou embolic d'Alberto Núñez Feijóo, aquest cop amb les pensions. En una entrevista al programa La Hora de La 1 de TVE, el candidat del PP a la presidència del govern espanyol ha aportat dades imprecises sobre el paper del seu partit i el PSOE per actualitzar la prestació de jubilació. Durant l'entrevista, li han preguntat per la seva proposta en aquesta carpeta. Feijóo n'ha tret pit i ha assegurat que els executius populars sempre han revalorat les pensions: "El nostre partit sempre ha revalorat les pensions conforme amb l'IPC. L'únic partit que les ha congelades és el PSOE, amb Pedro Sánchez com a diputat de la cambra, per cert".
La presentadora del programa, Silvia Intxaurrondo, ha rebatut les afirmacions de l'expresident de la Xunta i, amb les dades a la mà, li ha recordat que durant el mandat de Mariano Rajoy va haver-hi tres anys on les pensions es van apujar per sota de l'IPC, i per tant els pensionistes van perdre valor adquisitiu. "No és correcte, senyor Feijóo. Això no es va produir ni el 2012, ni el 2013 ni el 2017", li ha argumentat Intxaurrondo. Feijóo no ha reculat i ha anat més enllà en les seves afirmacions "Fins i tot els anys que l'IPC era negatiu el Partit Popular va apujar-les un 0,25%". El candidat ha acusat la presentadora de no tenir les dades correctes i li ha demanat de "revisar l'hemeroteca". En tot cas ha afirmat que, en cas d'estar equivocat, demanaria disculpes. "Si estic equivocat li demano disculpes. Si ho estan vostès espero que també ho expliquin al programa". Després, ha hagut de rectificar a les xarxes socials.
.@NunezFeijoo: "Nuestro partido nunca ha dejado de revalorizar las pensiones. El único que lo hizo fue el PSOE. Por cierto, Sánchez era diputado" @SIntxaurrondo: "No es correcto. No lo hicieron ni en 2012, ni en 2013 ni en 2016" https://t.co/W2XU5eYbgg#LHNúñezFeijóo pic.twitter.com/k6AXv1e5QV
— La Hora de La 1 (@LaHoraTVE) July 17, 2023
Fent un cop d'ull a l'hemeroteca, les pensions es van congelar per primer cop durant el 2011, amb José Luis Rodríguez Zapatero com a president espanyol. Com a diputat al Congrés, Sánchez va votar a favor de la convalidació del decret llei aprovat per l'executiu socialista, per bé que no va afectar ni les pensions mínimes ni tampoc les no contributives. Per tant, sí: durant els governs del PSOE no sempre s'han revalorat les pensions d'acord amb l'IPC. Ara bé, amb els governs del PP també hi ha hagut anys on les pensions s'han actualitzat per sota de l'IPC, que corresponen amb els anys apuntats per la presentadora Silvia Intxaurrondo.
Les pensions amb Rajoy: creixement, però per sota de l'IPC
El desembre del 2011, quan Rajoy tot just havia desembarcat a la Moncloa després de guanyar per majoria absoluta les eleccions del 10-N, l'executiu popular va presentar un pla de xoc per esporgar despeses, incloses les pensions. De cara al 2012 les pensions es van apujar un 1%, que segons Rajoy seria més alt que el creixement dels nivells de l'IPC. La pujada era de només la meitat de la fixada com a referència per Europa.
Per contra, es va arribar el novembre del 2012, mes de referència per calcular les actualitzacions, amb un creixement de l'Índex de Preus proper al 2,9% respecte a l'any anterior, segons es pot consultar a l'Institut Nacional d'Estadística. Per tant, els pensionistes van perdre valor adquisitiu.
Les pensions del 2013 també s'en van veure afectades. L'executiu de Rajoy les va apujar un 1% en caràcter general i un 2% en les pensions més baixes. En tot cas, la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría va anunciar que, de cara al següent exercici, no es recuperaria el terreny perdut: "El govern no pot afrontar l'actualització de l'1,9% que li pertoca degut a la situació econòmica", va declarar la llavors vicepresidenta. A més, el 2013 l'IPC es va situar en un nivell mitjà de l'1,4%, per damunt del creixement de les pensions decretat pel govern espanyol.
L'any següent, amb la reforma de les pensions, la pujada es va deslligar de l'IPC com a valor exclusiu i es van establir uns llindars: com a mínim, hauria d'augmentar un 0,25% anual i com a màxim es podria apujar un 0,5% més que els valors de l'IPC de l'any anterior. A més, en cas que l'exercici es tanqués amb dèficit, només es podria aplicar el valor mínim. Com va ser el cas.
Del 2014 al 2016 la inflació va ser negativa, i per tant els pensionistes van sortir-hi guanyant de manera indirecta. En canvi, el 2017, el tercer exercici que la presentadora de TVE ha mencionat a Feijóo, l'IPC va ser d'un 2% i la pujada es va mantenir en el llindar mínim amb una pèrdua de valor adquisitiu pels pensionistes d'un 1,75%.
Feijóo rectifica (a mitges): "No m'importa aclarir inexactituds"
Després que el fragment de l'entrevista hagi circulat per xarxes, Feijóo ha publicat un tweet on es manté amb la seva versió i segueix negant les evidències: "Reitero que el PP no va congelar les pensions, com sí que ha fet el PSOE, amb el vot de Sánchez", ha piulat el líder dels populars. Una afirmació que tècnicament és certa, però que no corregeix les dades falses que l'expresident de la Xunta ha fet, on també assegurava que s'havien fet per sobre de l'IPC.Como comprometí, aclaro:
— Alberto Núñez Feijóo (@NunezFeijoo) July 17, 2023
Reitero que el @ppopular nunca congeló las pensiones y el PSOE sí, con el voto de Sánchez.
El PP subió las pensiones cada año y el PSOE no.
Hasta cuando lo fácil era congelarlas como lo hizo el PSOE, también las subimos.