La cuina és un dels espais més delicats de la casa, especialment pel tracte i la manipulació d'aliments que s'hi fa pràcticament cada dia. I un dels aspectes claus per cuinar amb seguretat és que tot estigui ben net. Per fer-ho, un dels estris més utilitzats és el fregall. Si rentem a mà es fa servir molt, però cada quant temps cal canviar-lo?
En primer lloc, cal tenir en compte que el fregall pot acollir fins a 45.000 milions de microbis per centímetre quadrat. A més, diferents investigacions han identificat que és l'article de cuina que té més possibilitat de contaminar-se de manera creuada durant la preparació d'un menjar.
I això no és tot. Els gèrmens proliferen als fregalls perquè solen estar humits. A més, quan freguem els estem alimentant i, amb aigua calenta, els donem la temperatura ideal perquè sobrevisquin i continuïn reproduint-se. Per això, netejar amb aigua freda i escórrer bé el fregall després de cada ús són dues bones mesures de prevenció i per allargar la vida útil de l'estri.
Tenint tot això en compte, la doctora en farmàcia Boticaria García explica a través de les xarxes socials que la recomanació és canviar el fregall de la cuina cada dues setmanes. L'experta detalla que diferents estudis han analitzat la brutícia de la llar i han determinat que la cuina és on hi ha més bacteris, només per darrere del tub del desguàs.
Fins i tot, en el fregall s'acumula més brutícia que a la tassa del vàter. Però, per què es produeix això? Doncs García explica que la tassa és llisa, mentre que el fregall és porós i això contribueix a mantenir la humitat. Sigui com sigui, l'experta recomana que el fregall sigui "de qualitat" i desmenteix que netejant-los amb lleixiu es puguin eliminar els bacteris. "Per seguretat alimentària, s'han de renovar", conclou.