Deu senzills trucs per mantenir frescos els aliments

Evita que se't podreixi l'enciam, se't facin malbé les maduixes i fes que els plàtans et durin més temps amb aquestes recomanacions

T'oferim deu truca fàcils per conservar els aliments frescos a casa
T'oferim deu truca fàcils per conservar els aliments frescos a casa | Pixabay
NacióDigital
09 de juliol de 2024, 19:30
Actualitzat: 19:33h

A qui no li ha passat mai que ha obert la nevera esperant poder fer una amanida amb l'enciam de fa uns dies i l'ha trobat pansit? O trobar els tomàquets dins la nevera molt tous, o la carn amb mala olor...

No és res de l'altre món, i és que conservar els aliments frescos en condicions requereix atenció i, per què no dir-ho, fer determinats gestos que ajudaran a no haver de llençar el menjar. Repassem deu ràpids trucs que t'ajudaran a mantenir frescos els aliments. 
 

1. L'enciam, en bosses amb forats

L'excés d'humitat fa que els aliments frescos es panseixin més de pressa. Davant d'aquesta realitat, hi ha qui recomana posar una mica de paper de cuina dins de la bossa de plàstic on hi ha, per exemple, l'enciam (per absorbir la humitat), o bé fer forats a la bossa de plàstic que contingui l'aliment.
 

L'enciam és un dels aliments que es fa malbé amb més facilitat a la nevera. Foto: Pixabay
 

2. No separis els plàtans abans de menjar-te'ls

És un error garrafal separar els plàtans perquè sí. Si vols que es mantinguin més temps, intenta tenir-los junts. Hi ha qui recomana embolicar-los (just després de comprar-los) amb paper de fil per la part que s'uneixen, d'aquesta manera es poden guanyar fins a cinc dies extres de vida bona pels plàtans.
 

Els plàtans s'han de conservar junts, sense separar-los Foto: Arxiu
 

3. La fruita, sense bossa

És important no guardar mai la fruita dins d'una bossa a la nevera. Si algun cop també menges per exemple una poma i no te l'acabes, el millor és desar-la a la nevera però atenció: recobrint-la de suc de llimona. D'aquesta manera no es posarà fosca.
 

És millor conservar la fruita sense bossa. Foto: Arxiu.
 

4. No totes les fruites van a la nevera

Les mandarines i les pinyes no s'han de conservar a menys de 10 graus. Per això és millor tenir-les sempre fora, sempre que no faci massa calor. També hi ha fruites que necessiten temperatures càlides, com els plàtans, els mangos, cocos i pomelos, que es mantenen a més de 16 graus.
 

Taronges, una de les fruites que s'ha de guardar fora de la nevera. Foto: Arxiu.
 

5. Els tomàquets, fora de la nevera

No els deixis mai dins de la nevera, perquè mataràs el seu gust i la seva textura, a més que no sobreviuran massa perquè no suporten bé el fred. És un producte que madura bé a temperatura ambient.
 

Els tomàquets és recomanable guardar-los fora de la nevera Foto: Arxiu
 

 

6. Els bolets, en bosses de paper

La bossa de paper no només és més ecològica, sinó que també absorbeix millor la humitat que contenen ja de per si els bolets i fongs.
 

Pla general d'un home netejant els bolets a Campelles (Ripollès) Foto: Lourdes Casademont
 

7. Separa els aliments podrits

De la mateixa manera que fan els refredats, estar podrida també es contagia entre els aliments. Els experts recomanen aïllar ràpidament els aliments en mal estat per no perjudicar la resta.
 

Pocs aliments es poden consumir quan s'han florit Foto: iStock
 

8. Separa els plàtans de la resta de fruites

Els plàtans són les fruites que més gas etilè desprenen, per aquesta raó és recomanable allunyar-los de la resta de les altres fruites i verdures. Conserva'ls en un lloc fresc i ventilat. És recomanable comprar-los verds perquè durin més.
 

Els plàtans es poden conservar fins a una setmana a casa, separats de la resta de fruites. Foto: Arxiu
 

9. Neteja les maduixes amb vinagre i aigua

És recomanable netejar les maduixes amb una barreja de vinagre i aigua. Com? Utilitza una tassa de vinagre per tres d'aigua, remulla-les bé i després posa-les dins de la nevera. S'han d'eixugar molt bé abans de tot.
 

Un dels inconvenients de les maduixes és la seva curta durada. Foto: Pixabay
 

10. Neteja el peix amb aigua freda i sal

Abans de guardar el peix a la nevera, neteja'l amb aigua freda i sal i eixuga'l amb paper de cuina. Embolica'l després en paper encerat o embolcall de plàstic i col·loca-ho en una bossa de plàstic de les que es tanquen hermèticament. Recorda que és millor posar-lo a la part més fresca de la nevera i consumir el peix entre un i tres dies després de comprar-lo.
 

Un tall de salmó, en imatge d'arxiu Foto: Europa Press