Què amagava l'Euterpe?

Els treballs arqueològics han deixat al descobert diversos elements del passat de Sabadell | En el solar s’hi construirà una promoció d’habitatges

Restes arqueològiques a l'antic Euterpe
Restes arqueològiques a l'antic Euterpe | Museu d'Història de Sabadell
Redacció
18 d'abril del 2016
Actualitzat el 20 d'abril a les 16:59h
Les obres per construir la nova promoció d’habitatges Rambla One a l’inici de la Rambla de Sabadell han permès seguir amb les excavacions arqueològiques en aquest espai. Els treballs han permès localitzar noves peces que aporten informació sobre els assentaments que hi va haver en l’antiguitat en aquesta zona de la ciutat, fora de la muralla de l’antiga Sabadell.
 
Amb l’enderroc de l’antic espai del cafè i el cinema Euterpe l’any 2006 es van començar els treballs arqueològics, un cost que havia d’assumir la propietat del solar. La crisi, però, va frenar les tasques l’any 2008, deixant penjada la feina per fer, d’obligat compliment perquè es troben en la zona d’expectativa arqueològica. Amb la reactivació de la promoció, aquest cop de la mà de Corp, s’ha tornat a posar en marxa, aportant noves dades del passat de la ciutat.
 
Un cop acabat el treball de camp, s’ha fet recompte de què s’hi ha trobat, concretament estructures des de l’època baix medieval a la contemporània, és a dir, des del segle XIV. Les primeres peces ens remunten a l’època en què a la zona hi havia una horta, concretament corresponent a la Casa Duran, donat que els terrenys formaven part de la masia.

Passat recent
 
A més, s’han localitzat els primers habitatges aixecats a la zona fora de la muralla, i que donaven a l’actual carrer de Sant Antoni Maria Claret, així com un pou del segle XIV. També s’han localitzat els fonaments i l’espai de la caldera d’un dels primers vapors de nova planta de Sabadell, el vapor Joan Salt, que es va construir l’any 1840. 
 
També s’han extret unes columnes d’estil modernista de la fase d’enderroc de l’antic restaurant Euterpe que hi havia a la cantonada dels carrers Sant Antoni Maria Claret i la Rambla. “Els promotors les van donar al Museu d’Història i ara són al magatzem, són unes columnes decorades del restaurant, que entre els anys 1914 i 1916 va ser objecte de reforma per part de l’arquitecte modernista tardà, Manel Joaquim Raspall”, explica el Genís Ribé, tècnic del museu.


 
De la mateixa manera que les columnes, tot el material localitzat ha estat traslladat al museu. Entre les peces localitzades hi ha restes de ceràmica, de fauna, ossos d’animals morts o metall.