Les Festes de Gràcia 2024 tindran una «nit tranquil·la» per millorar el descans dels veïns

Hi haurà activitats del 14 al 21 d'agost i el pregó anirà a càrrec dels gegantons Torradet i Gresca amb motiu dels 25 anys de la Colla Gegantera

La presidenta de la Fundació Festa Major de Gràcia, Lina López, i la regidora del districte de Gràcia, Laia Bonet, en l'acte de presentació
La presidenta de la Fundació Festa Major de Gràcia, Lina López, i la regidora del districte de Gràcia, Laia Bonet, en l'acte de presentació | ACN
Redacció
25 de juliol del 2024
Actualitzat a les 16:50h

Inclusiva i més tranquil·la pels veïns. Així serà la festa major de Gràcia d'aquest 2024, que se celebrarà del 14 d'agost al 21 d'agost. Ho ha confirmat l'Ajuntament aquest dijous, en què ha anunciat la programació, amb un seguit d'activitats adreçades als "col·lectius vulnerables" i amb aquests dos vessants —la inclusivitat i la tranquil·litat— com a principals novetats.

El pregó enguany anirà a càrrec dels gegantons Torradet i Gresca. Serà el 14 d'agost i la Colla de Geganters de Gràcia donaran la benvinguda a les festes del barri amb motiu dels 25 anys de l'entitat, segons ha detallat en roda de premsa la regidora del districte de Gràcia, Laia Bonet, juntament amb la presidenta de la Fundació Festa Major de Gràcia, Lina López.

Pregó a banda, en la compareixença Bonet ha desenvolupat les mesures per conciliar les festes amb els veïns del barri. Hi destaca l'estrena de la "nit tranquil·la", una iniciativa, acordada pels organitzadors, en la qual el consistori busca impulsar "una millor convivència" amb el veïnat "que no participa" de les activitats nocturnes. Es farà la nit del diumenge 18 d’agost i no hi haurà concerts ni música amplificada. 

El premi al carrer més ben guarnit s'endarrereix

La Fundació de la festa major i el districte de Gràcia també han impulsat algunes mesures per a "recuperar el caràcter veïnal", amenaçat per la presència en augment de turistes. En aquesta línia, la regidora ha confirmat que el guanyador al carrer més ben guarnit, que normalment s'anunciava a l'equador de la festa, no es revelarà fins al dilluns 19 d'agost, a la recta final.  La intenció és evitar aglomeracions als carrers guanyadors, i que els visitants es distribueixin entre tots els carrers del barri.

Entre les activitats festives, el consistori destaca la cercavila de gegants, que desfilaran el 17 d'agost acompanyats de la Colla Gegantera del Carnaval de Solsona, entitat convidada enguany. L'endemà, diumenge, els Castellers de Vilafranca participaran de la diada castellera del barri.

En les matèries de mobilitat i seguretat, la regidora ha celebrat "el bon funcionament" de l'edició de l'any passat. Bonet ha aprofitat per recordar a la ciutadania que, si poden, acudeixin a la Festa Major "en transport públic o a peu". Això sí, ha avisat que es "reforçarà" el dispositiu policial, especialment "de nit".

Col·lectius vulnerables i soledat

Entre les activitats adreçades a col·lectius vulnerables, s'organitzaran visites per a persones amb alta sensibilitat i mobilitat reduïda cada matí i "rutes adaptades" per a persones amb discapacitat. D'aquesta manera "s'evita" que aquests col·lectius hagin de patir les aglomeracions del vespre. Paral·lelament, a la plaça d'en Joanic i a la plaça del Sol s'hi faran activitats per a “combatre” la soledat. Amb aquesta acció el consistori busca sumar la iniciativa a l'objectiu de Govern de reduir la soledat no volguda, no només entre "la gent gran", sinó també entre "adolescents".

Feminització dels carrers

Així mateix, es canviaran alguns noms de carrers com el de Santa Àgata o el de Santa Magdalena que passaran a ser Àgata Badia i Magdalena E. Blanc per a nomenar els carrers amb els seus noms reals i sense l'etiqueta de santes. Per l'ajuntament és un acte de "feminització", atès que per exemple els carrers "d'homes reals" duen el seu nom i no el nom amb la paraula sant al davant.