El president dels Estats units, Joe Biden, ha fet aquesta matinada (8 del vespre a Washington) el discurs des del Despatx Oval en què ha explicat les raons que l'han dut a renunciar a la candidatura del Partit Demòcrata a la reelecció. Era un moment esperat, ja que fins ara Biden tan sols havia anunciat la seva decisió en un comunicat penjat a les xarxes socials, diumenge passat.
La seva retirada posa fi a més de 50 anys de vida política, des que va entrar al Senat en els temps de la guerra del Vietnam i abans que esclatés el cas Watergate. Des del debat del 27 de juny, en què va aparèixer confús i superat, els esdeveniments es van anar precipitant i la majoria del seu partit va demanar que repensés la seva candidatura. El seu missatge als nord-americans, seguit per una àmplia audiència, ha tingut alguns elements clau, amb la mirada posada en el 5 de novembre i un suport explícit a Kamala Harris.
La importància dels orígens
Als nord-americans els encisen les històries d'èxit enmig de les dificultats, la victòria d'un lluitador contra el destí. Biden ho sap. I en el seu discurs no ha estalviat una referència a la seva biografia personal, recordant que va ser un noi tartamut que va créixer enmig de dificultats. Aquell jove Joe a qui el seu pare va ensenyar a aixecar-se després de cada caiguda. Biden ha entroncat aquest origen amb la imatge del dirigent demòcrata que ha sabut connectar -això és cert- amb un determinat tipus de nord-americà, especialment el sector de treballadors sindicalitzats. "Era un noi tartamut. I aquí estic. Aquest és un país per la gent que somia".
La transcendència del moment
"La democràcia està en risc", ha proclamat de manera solemne. Ha assegurat que "venera" la Casa Blanca, però que ara la prioritat no són les ambicions personals. Ha presentat la seva renúncia com un acte de responsabilitat: "No es tracta de mi, es tracta de les seves famílies, del seu futur. Nosaltres som el poble, que no se'ns oblidi". Biden ha volgut emfasitzar que el país viu un moment transcendental: "Estem en un d'aquells punts de la història en què les decisions que prenguem impactaran en el nostre futur durant dècades".
"Hem d'elegir entre anar endavant o enrere, entre l'esperança i l'odi, la unitat o la divisió", ha resumit. Ha reclamat una elecció per "la decència, el respecte, la democràcia", tot proclamant: "Som una gran nació perquè som bona gent". Biden també ha apel·lat a la concòrdia separant, sense esmentar-lo Trump de molts dels seus seguidors, quan ha dit que s'ha de mirar "aquells amb qui discrepem com a conciutadans, no com enemics".
La història contra Trump
El discurs ha inclòs nombroses referències històriques per comparar els grans presidents dels Estats Units amb Trump, sense citar-lo explícitament. Així, ha citat George Washington, "que ens va recordar que els presidents no són reis", Abraham Lincoln, "que ens va demanar que rebutgéssim la malícia", Franklin Roosevelt, "inspirador perquè derrotéssim la por".
Kamala Harris, la gaurdiana del llegat
Des de l'anunci de diumenge, la figura de Harris s'ha reforçat i ja ningú qüestiona que serà la candidata demòcrata, que ha de ser elegida formalment en la Convenció del 19 al 22 d'agost. Biden s'hi ha referit de manera molt explícita, després dir que havia arribat el moment de "passar la torxa a una nova generació". Biden ho ha deixat clar: "En uns mesos, el poble nord-americà farà una elecció. Jo ja he elegit. Kamala Harris té experiència, és forta, és capaç".
Ha deixat clar que continuarà a la Casa Blanca els sis mesos que li queden de mandat, posant en valor el seu balanç: "Continuaré treballant per fer baixar el cost de la vida, protegint les llibertats i el dret a escollir (una referència a l'avortament), protegint els joves de la violència i combatre l'amenaça contra el planeta". Ha subratllat que va derrotar les grans farmacèutiques en la batalla pel preu dels aliments, que l'índex de criminalitat són els més baixos en 50 anys i que el nombre de gent que creua il·legalment la frontera "és menor que en l'administració anterior".
Biden ha subratllat també breument la realitat internacional, destacant que quan va arribar al poder, la Xina semblava estar a punt de superar els EUA: "Ja no és així", i ha recordat l'objectiu de parar els peus a Putin: "L'OTAN és més forta que mai". Durant tot el mandat, Trump ha acusat Biden d'afeblir els EUA i portar el món al caire d'una guerra global. Avui, Biden ha recordat que per primer cop en dècades, els EUA no participen obertament en cap guerra.
La invocació a l'èpica d'Amèrica
Com en tots els grans discursos de presidents, la idea d'Amèrica, una certa mística de la nació, hi ha estat present: "Fa quatre anys, era candidat perquè pensava que l'ànima dels Estats Units estava en perill. I continua estant-ho. La idea d'Amèrica és més forta que qualsevol exèrcit o dictador. És la idea més poderosa en la història del món". Biden ha acabat alertant els nord-americans: "La història està en les vostres mans". Biden ha apel·lat al que va dir un dia Benjamin Franklin quan en la fundació del país es va plantejar si seria una república o una monarquia i ell va dir: "Una república, si tenim el coratge de defensar-la".