Els últims dies «d'Alfons XIII»

Operaris de l'Ajuntament han preparat el lloc on s'instal·laran les plaques del carrer de la República el proper dijous

Operaris retirant el cartell d'Alfons XIII i col·locant el motllo de la República
Operaris retirant el cartell d'Alfons XIII i col·locant el motllo de la República | Albert Segura
Nació Sabadell
11 d'abril del 2016
Actualitzat a les 12:01h
El carrer d'Alfons XIII té els dies comptats. Concretament, li en queden quatre. Dijous 14 d'abril, coincidint amb l'aniversari de la proclamació de la Segona República Espanyola, es procedirà a canviar oficialment el nom del carrer pel de carrer de la República, a partir de la petició que va fer l'associació Sabadell per la República i de l'aprovació del canvi del nomenclàtor feta a través del ple municipal.

Aquest matí, operaris municipals han fet les gestions per habilitar els espais corresponents al canvi de plaques del carrer. Concretament, s'ha dut a terme la retirada momentània de les plaques antiques i s'ha situat un motllo per a calcular els punts on aniran col·locats els nous indicadors. Tot i això, la substitució oficial i definitiva no es durà a terme fins dijous per la tarda.

Qui si que ja ha canviat els indicadors ha estat Ferrocarrils de la Generalitat (FGC). A l'estació de Sabadell Rambla (que també li queda poc per jubilar-se) des de fa uns dies s'han variat els indicadors de sota terra a superfície, subtituint els panells d'Alfons XIII pels de la República.
 

FGC ja ha canviat el nom dels cartells a Sabadell Rambla. Foto: Albert Segura


 
El calendari del carrer de la República

El camí per fer efectiu el canvi del carrer va començar l'1 de juliol de 2014, quan el Ple Municipal va acordar proposar a la Comissió de Nomenclàtor Municipal l’estudi per designar un espai de la ciutat a la República. En la proposta es va demanar que es tingués en compte la proposta feta per l’Associació Sabadell per la República per tal que fos el carrer d’Alfons XIII el designat.

El 23 de març de 2015 la Comissió del Nomenclàtor va emetre un informe favorable sobre el cas. Posteriorment, el Ple municipal del 7 d’abril de 2015 va aprovar una moció dels grups d’Entesa per Sabadell, EUiA i ICV relativa a la proposta de canvi de denominació del carrer d’Alfons XIII per carrer de la República. En compliment d’aquesta moció, el passat 13 de maig es va iniciar l’expedient per aprovar el canvi.

En Junta de Govern Local, es va fer el darrer pas per fer un canvi històric en un carrer de la ciutat, i que obre la porta a revisar altres punts carrers de la capital vallesana.