Creix el nombre de dones que retiren les denúncies per violència de gènere

La xifra s'ha incrementat fins el 136% | L'any 2015 va acabar 13.000 víctimes i uns 5.000 detinguts | Les dades s'han conegut en el Congrés sobre violència domèstica i de gènere que se celebra a Sabadell

Lluís Vilaró
12 de maig del 2016
Actualitzat a la 13:43h
La secretària de Relacions amb l'Administració de Justícia, Patrícia Gomà, s'ha mostrat "preocupada" per l'augment del 136% de dones que retiren les denúncies per violència de gènere i prefereixen no continuar amb els procediments judicials . Segons Gomà, aquesta és una circumstància causada per “la pressió familiar i social” que pateixen les dones. Així ho ha assegurat en el marc del Congrés sobre violència domèstica i de gènere que se celebra a Sabadell i on també ha advertit que l'any 2015 va acabar amb 13.000 víctimes per violència de gènere i uns 5.000 detinguts. El 62% de les sentències per violència de gènere que es dicten al conjunt de l'Estat són condemnatòries.

Patrícia Gomà ha alertat que l'augment del 136% suposa que les dades dels darrers anys es mantenen"estables", el que des del seu punt de vista fa que “no permetin estar contents”. 
Aquestes xifres s'han extret de la Ciutat de la Justícia, que a efectes numèrics és on hi ha la meitat de jutjats per violència sobre la dona de Catalunya. En aquest sentit, ha assenyalat que a la dona "se li fa difícil continuar amb els procediments contra la parella o la exparella", ja sigui per les pressions o per si tenen fills en comú. 

Canvi profund

Gomà ha apel·lat a un "canvi profund, d'arrel cultural" per acabar amb la violència de gènere. En aquest sentit, ha avisat que "és una qüestió de fons" i ha alertat de "les noves formes de violència entre els joves, en què s'adquireixen rols de domini i abús sobre les noies".

Les 13.000 víctimes del 2015 van patir "agressions físiques, psíquiques o sexuals, i van estar sotmeses a una relació d'inferioritat respecte l'home", ha explicat Gomà. Són dones que van interposar una denúncia o van necessitar d'una actuació policial d'ofici.

62% de sentències condemnatòries

El Congrés que se celebra a Sabadell ha comptat també amb la presència de la secretària d'Estat de Justícia, Carmen Sánchez-Cortés Martín, que ha donat a conèixer que el 62% de sentències sobre violència de gènere que es dicten a tot l’Estat acaben sent condemnatòries. Al conjunt del territori espanyol, es van interposar el 2015 unes 130.000 denúncies per violència de gènere, una xifra que suposa un punt i mig més que l'any anterior.