El cim de La Mola tornarà a tenir una taula d'observació

La UES ha aconseguit recaptar els fons necessaris per dur a terme el projecte | Unes 250 entitats i particulars han aportat la suma de 8.525 euros

Muntatge de la nova taula de La Mola
Muntatge de la nova taula de La Mola | UES
Redacció
19 de maig del 2016
La Unió Excursionista de Sabadell (UES) ha aconseguit recollir els fons necessaris per situar al cim de La Mola una nova taula d'observació, la tercera que comptarà la muntanya vallesana. Ha estat possible gràcies a un projecte de micromecenatge a

Estructura de la nova taula. Foto: UES

Verkami, que ha aconseguit reunir 8.525 euros. La primera taula, instal·lada l’any 1960, es va deteriorar amb el pas del temps, i la segona, de 2009, es va treure el 2012 després de ser víctima d’actes vandàlics.

La inauguració oficial serà el diumenge 22 de maig en un acte que arrencarà a les 11.00 hores a dalt de La Mola i, igual que les dues taules precedents, amb la nova taula es vol promoure l’estima i el respecte a la natura a través del coneixement de l’entorn. Recorda molt a la primera, amb un metre de diàmetre, un forat central i lleugerament inclinada per tal de facilitar-ne la lectura.

S’ha fet en ceràmica sobre peça de lava de 2,5 cm de gruix, ancorada en una base d’acer i amb un peu triple, també d’acer. El dibuix panoràmic del paisatge forma una corona de 30 cm d’amplada. En la zona propera al centre, només una inscripció: Sant Llorenç del Munt – La Mola - 1.103 m.
 

Inauguració de la taula d'observació de La Mola, l'any 1960. Foto: Marcel·lí Guixà



La història de la taula
 
La primera taula es va instal·lar l’any 1960 davant del monestir de Sant Llorenç del Munt, on s’hi va estar durant 50 anys, i es va convertir en tot un símbol de la muntanya. Es tractava d’una guia que permetia llegir l’orografia que hi havia davant, i que va ser tot un referent per a excursionistes i visitants.
 
L’any 2009 es va decidir renovar-la, motiu pel qual s’hi va instal·lar una més gran i actualitzada. La peça, però, es va haver de retirar l’any 2012, després que diversos actes vandàlics la van destrossar totalment, convertint-la en bocins.
 

Inauguració de la segona taula d'observació de La Mola, l'any 2009. Foto: Berta Tiana


Aquest any, la UES, part activa en l'execució de la primera taula, ha decidit engegar un nou projecte per recuperar la taula d'orientació geogràfica de La Mola i tot el que va significar. Com a colenda d’aquest projecte, la UES ha programat per divendres 28 (20.00 hores a la sala d’actes), la projecció del vídeo commemoratiu i produït especialment per l’ocasió Tres taules per a un cim. Història de la taula d’orientació geogràfica de La Mola. El vídeo és una de les recompenses que rebran els mecenes que han aportat un mínim de 50 euros al projecte.