La tràgica mort de Liam Payne va commocionar el món de la música i a milions de fans. Investigadors i mitjans seguien, fins ahir, fent-se la mateixa pregunta: en quines circumstàncies va perdre la vida el que va ser un dels integrants de One Direction? Un dels elements aclaridors era l'autòpsia del cantant, que ja ha revelat que el britànic va consumir diverses drogues abans de morir.
Segons ha explicat el mitjà sensacionalista TMZ i la cadena ABC, Payne havia ingerit metamfetamina, cocaïna i crac. A part, en les darreres hores s'han afegit tres substàncies més: ketamina, èxtasi i cocaïna rosa. La policia de Buenos Aires també ha assenyalat que a l'habitació d'hotel per on es va precipitar l'exintegrant de 1D van trobar-hi una ampolla d'alcohol -no han determinat quin- i diversos medicaments prescrits per lluitar contra l'ansietat.
Payne havia revelat en diverses entrevistes en els darrers mesos que patia problemes de salut mental. Amb tot això, els investigadors han explicat als mitjans citats anteriorment que el consum barrejat de tot aquest còctel de substàncies podria ser la principal causa per la qual el cantant hauria acabat cometent suïcidi.
Què és la cocaïna rosa?
És una substància que fa més d'una dècada que està a la venda, però que, des de l'any passat, amb la falta de les drogues habituals i l'aixecament de les restriccions per la Covid, es va disparar el seu consum arreu del món, i també a Catalunya. La cocaïna rosa és un derivat de l'amfetamina, que combina cafeïna, MMDMA, èxtasi i ketamina i es coneix, també, per altres noms, com ara nexus, 2CB, pantera rosa o tusi.
L'ONG Energy Control ja alertava el 2023 que els consumidors la compren sense saber-ne la potència, notable per a l'organisme. "És una substància que s'ha ofert a l'oci recreatiu com la nova droga de l'elit i ha entrat, sobretot, en població molt jove", ha explicat la doctora en Química i cap de la unitat d'anàlisis d'Energy Control, Mireia Ventura, en declaracions a Catalunya Informació. La nova droga dels rics marca, ara per ara, un preu al mercat que supera els 100 euros per gram.
A banda d'aquesta droga sintètica, Energy Control també ha expressat la seva preocupació per altres substàncies que s'han introduït a l'oci nocturn de casa nostra, i pràcticament d'arreu del món. En un estudi que ha fet, l'ONG ha detectat que gairebé una de cada cinc pastilles que es venen no porten droga: "Estem començant a veure el que anomenem pastilles falses, que hem detectat aquest estiu i que només portaven excipients", han detallat.