Una proposta dramatúrgica que fa convergir arts escèniques i arts visuals i la irrupció d'una banda musical que vol explicar històries en català a través del funk, el soul, el pop i l'electrònica. Aquests són els postulats dels projectes que veuran la llum en la La Llavor d'enguany, la proposta artisticomusical de La Mare Cultural que per tercer any consecutiu pilota juntament amb el Consell Comarcal del Solsonès. La simbiosi entre ambdues organitzacions ve motivada pel fet que l'ens comarcal tingués el propòsit, ara fa tres anys, de recuperar TR3SORS, un cicle d’espectacles arreu de la comarca interromput per la pandèmia.
Prevista el 5 i el 12 d'abril a la sala polivalent de Solsona i a l'antiga fàbrica de pretensats Pujol, a Olius, La Llavor s'ha presentat en roda de premsa aquest matí a la Sala Francesca de Llobera del Consell Comarcal del Solsonès.
Encapçalada per Benjamí Puig, president del Consell Comarcal del Solsonès, la presentació ha tingut la participació de Sara Vilches, consellera comarcal de Cultura, Judit Gisbert, alcaldessa de Solsona i Marta Comitre, batllessa d'Olius, així com de Joan Solé i Maria Moreno, membres de La Mare Cultural. «Ja fa tres anys que anem donant forma al concepte i al format de La Llavor amb els companys de La Mare Cultural. La cooperació ens enriqueix i ens envigoreix durant tot el procés: des del moment de revisar les bases de la convocatòria de les beques fins a l'hora de teixir la
- cita en qüestió», ha manifestat Puig. En aquesta direcció, Vilches ha reblat que no es perd de vista l'objectiu, que s'articula en una doble dimensió: «Fomentar espai per a forjar arrels i donar ales als artistes locals i, alhora, dinamitzar culturalment la comarca. Novament, la fórmula de les Beques Llavor ens ajuda a tenir consciència del teixit artístic i a fer diana». Per la seva banda, el president de La Mare Cultural, Joan Solé, ha destacat el fet d'acompanyar artistes locals a l'hora de materialitzar els seus projectes: «És la voluntat fundacional: fer créixer, fer florir i fer sentir la cultura amb recursos i condicions. Donar empenta i projecció al teixit artístic és un deure, i que et facin confiança és una sort».
Els projectes beneficiaris de les Beques Llavor 2025 s'atalaien en el marc de la cinquena entrega de La Llavor, si bé la tercera en què l'ens comarcal i l'entitat cultural uneixen aliances. Algunes metamorfosis, de la companyia solsonina L'Altreatre, i Tesis Band, formada pels músics Pere Segués, Ostap Sokhatskyy i Martí Farràs, oriünds de Solsona, en són les propostes guanyadores, les quals van ser anunciades el desembre passat.
Fixada els dissabtes 5 i 12 d’abril, La Llavor fa parada a la sala polivalent de Solsona i a l'antiga fàbrica de pretensats Pujol (Olius), respectivament. Les entrades ja es troben a la venda i es poden adquirir a través del portal web de La Mare Cultural. Quant als preus, l’entrada general d'ambdues jornades té un cost de 12,50 euros per a persones no sòcies, si bé 10 euros per a sòcies i socis de l’entitat. La programació s’enceta el dia 5 a Solsona amb Algunes metamorfosis, el nou espectacle teatral de la companyia local L'Altreatre amb la complicitat de l'artista plàstic Joma. Dirigida per Arnau Abella, l'obra començarà a les 20 h a la sala polivalent municipal. En acabar, tots els espectadors podran participar en el col·loqui postfunció. Tant abans com després de la funció, també es podran adquirir tapes i bevenda de proximitat.
Transcorreguda una setmana, serà el torn de Tesis. Després de mesos dedicats a la composició i a la gravació en cotes superiors als mil metres, Tesis surt del cau per presentar el primer directe. El trio de músics solsonins pren terra el 12 d'abril a la fàbrica de pretensats Pujol (Olius), actualment inactiva, un espai recuperat per a l'ocasió. Amb Andrea Soler a les llums i auriculars per a cada espectador com a contrapunt, Tesis proposa una actuació immersiva amb el propòsit d'estimular sensorialment el públic.
Previ a l'audició, a les 18 h, tindrà lloc el col·loqui «Cultura Viva: fer créixer projectes al món rural», moderat per la periodista Noemí Vilaseca i amb la participació de Xarxa de Pobles Creatius, La Cremallera i La Llavor. Es tracta d'un debat obert coorganitzat amb l'Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central. S'oferirà un petit piscolabis previ i posterior al concert.
Mitologia, atzar i moviment
Fa uns mesos que la sala polivalent de Solsona s'ha convertit en escenari d'assaig i error per a L'Altreatre. La companyia local, amb l'aportació artística de Joma, afaiçona Algunes metamorfosis, una posada en escena que parteix del text clàssic de Les Metamorfosis d'Ovidi, prenent com a pretext el primer llibre dels quinze que recull el clàssic. La proposta combina el llenguatge de les arts escèniques amb el de les arts visuals, a més a més d'un acompanyament musical, per versar sobre el desig com a motor de canvi en la tradició cultural occidental. Amb fons i forma d'immersió mitològica, el muntatge posa en joc factors d'atzar, aleatorietat i improvisació.

Música per a la música
«Mirant el cel ningú t'espera, o fas el pas o ja vas tard». Així de contundent es manifesta el grup Tesis en un dels primers singles. Tesis són Pere Segués, Ostap Sokhatskyy i Martí Farràs, una banda musical que amalgama funk, soul i pop amb tocs d'electrònica que aporten colors actuals a uns temes construïts al voltant de bases tradicionals tocats amb instruments avui dia també tradicionals. Després d'anys coent el projecte a foc lent, el trio de músics revelen algunes de les cançons que formaran el primer disc del grup. «Tenim vocació de fer música per a la música. Volem transmetre com sentim la música i fer cançons de les quals, per davant de tot, puguem sentir un fort orgull. Entenem aquesta manera com la més adequada per fer música que transformi», expliquen des de Tesis.

L'empenta de les Beques Llavor
Les Beques Llavor volen contribuir a l'impuls cultural i creatiu al Solsonès oferint recursos per desenvolupar projectes artístics en les disciplines de la música, la literatura, l'audiovisual, les arts escèniques, les arts visuals i les arts plàstiques. En l'edició 2025, s'han convocat dues beques amb un increment de la dotació a 2.000 euros cadascuna, 500 dels quals s'han destinat directament i per primera vegada al creador/a o grup d'impulsors/es.
L'objectiu rau a donar suport als processos previs a la producció que acompanyen la creació de projectes artístics assumint-ne directament la despesa mitjançant proveïdors de serveis de la comarca.
Coorganitzada per La Mare i el Consell Comarcal del Solsonès, aquesta iniciativa rep la col·laboració i el suport de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, la Diputació de Lleida, l’Ajuntament de Solsona, l’Ajuntament d'Olius, els propietaris de la nau de l'antiga fàbrica Pujol i l'Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central. Per a més informació, es pot consultar el web i els perfils socials de (Twitter i Instagram), així com els de l’ens comarcal (Instagram, Twitter i Facebook).