Vuit rutes per seguir l'encant natural del Vinyet i rodalies

Es dóna resposta així una demanda creixent tant de visitants com de solsonins

Publicat el 09 de juny de 2011 a les 12:40

David Rodríguez i Jordi Fraxanet en un dels senyals instal·lats. Foto: AjSLS

Les regidories de Promoció Econòmica i Turisme i del Vinyet de Solsona han desplegat un projecte d'arranjament, senyalització i difusió de vuit rutes per fer a peu i en bicicleta pel Vinyet i la comarca. Per primera vegada, la ciutat explota l'encant natural de la seva zona rural, des del vessant lúdic i turístic, a través d'una actuació integral amb marca pròpia que permet posar en valor el seu patrimoni cultural, natural i paisatgístic. El conjunt d'itineraris es caracteritzen per l'accessibilitat, que els fa aptes per a tota la família, i pel pas per racons i paratges singulars.

Per l'alcalde en funcions, David Rodríguez, aquesta intervenció és "una de les que fa més il·lusió presentar" del final de legislatura. En la presentació en roda de premsa, aquest matí, ha destacat que "satisfà tres objectius bàsics: promocionar turísticament la ciutat i les rodalies, posar en valor el Vinyet i fomentar hàbits saludables, el coneixement de l'entorn solsoní i el respecte pel medi ambient".
 
Les rutes condicionades i senyalitzades són les del torrent de Ribalta; la Mare de la Font i el Castellvell; Sant Bartomeu; el pont de l'Afrau; la volta sencera al Vinyet; la torre de Riner; les basses de Brics, Alsina i el Miracle i Sant Esteve d'Olius. Amb aquest projecte, que connecta per primer cop els principals al·licients d'interès natural i cultural del Vinyet i les rodalies, es dóna resposta a una demanda creixent constatada a l'Oficina de Promoció Turística Municipal tant de visitants com de la pròpia ciutadania solsonina.

Un mitjà per atraure turisme de qualitat
Precisament, la manca d'activitats relacionades amb el turisme de lleure i esportiu, concretament a través d'una oferta d'itineraris per recórrer a peu o en bicicleta, era un dels factors que limitava la promoció turística del municipi. De fet, El regidor de Medi Ambient i el Vinyet en funcions, Jordi Fraxanet, en la seva última presentació pública, ha posat en relleu la dimensió d'interès turístic del projecte "perquè esdevé un mitjà per atraure turisme de qualitat que valori el patrimoni cultural i natural i que respecti la natura".

Alhora, proporciona facilitats a la ciutadania solsonina perquè pugui gaudir de la natura i, per tant, segons Fraxanet, "contribueix a millorar-ne la qualitat de vida". El regidor del Vinyet en funcions ha subratllat que es tracta d'un projecte ambiciós i "això és el començament, perquè s'ha d'anar ampliant la xarxa de senders a nivell comarcal".   

Els treballs han consistit en l'adequació i l'arranjament de diferents senders, la seva senyalització sobre el terreny i la difusió mitjançant fulletons descriptius de cada ruta disponibles en línia a través del web d'informació turística municipal i a l'Oficina de Promoció Turística Municipal de Solsona. Ha executat aquest conjunt d'actuacions l'empresa de senyalització i projectes ambientals i forestals Geosilva Projectes, que ha treballat colze a colze amb els tècnics municipals.

Senyalització integrada
S'han instal·lat dos tipus de senyalització, direccional i informativa, amb un total de sis banderoles, 66 fites, 130 xapes i una vintena de plafons. Rafel Rodell, de Geosilva Projectes, ha remarcat que "no s'ha fet cap intervenció agressiva sobre el paisatge", sinó que s'ha plantejat l'equipament de manera que "no embrutés i quedés de la forma més camuflada possible".

La ruta més curta, pel torrent de Ribalta, és de poc menys de quatre quilòmetres i es pot fer en menys d'una hora i la més llarga, que fa tota la volta al Vinyet, és de disset quilòmetres i la seva durada es calcula en quatre hores. Una de les característiques d'aquests camins és el plantejament en xarxa, ja que s'entrellacen els uns amb els altres. La selecció de les vies s'ha dut a terme amb l'assessorament del Centre Excursionista del Solsonès. Tota la informació de cadascuna d'elles es pot descarregar en línia a través del web de promoció turística de Solsona (www.solsonaturisme.com).

El cost total d'aquest projecte ascendeix als 42.655 euros, que s'han finançat amb una subvenció de dinamització territorial a les comarques de muntanya de l'antic Departament de Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat de Catalunya i un ajut obtingut a través del Pla de Desenvolupament Turístic de l'antic Departament d'Innovació, Universitats i Empresa. La Diputació de Lleida ha sufragat també part de la despesa de difusió en línia de cada ruta.

Fraxanet ha agraït la col·laboració dels municipis veïns, el Centre Excursionista del Solsonès, els propietaris que han autoritzat la instal·lació dels senyals i la professionalitat de Geosilva Projectes. Així mateix, ha destacat la implicació del regidor de Promoció Econòmica i Turisme en funcions, Josep Caelles, que ha fet possible l'execució de l'obra.