
En el Ple del Consell Comarcal que va tenir lloc divendres passat, es va aprovar una moció de rebuig a l'ús de la tècnica de fracturació hidraulica (fracking ) al Solsonès.
La moció, (podeu baixar-ne tot el document en aquesta notícia) exposa les següents conclusions:
-El Consell Comarcal del Solsonès mostra el seu rebuig a la utilització de la tècnica de fracturació hidràulica (fracking), per a la investigació i extracció d’hidrocarburs en territori català, amb la qual cosa declara la comarca del Solsonès zona lliure de fracturació hidràulica (fracking).
- Instar a la Generalitat de Catalunya a que també declari tot el territori català zona lliure de (fracking).
- Instar al Govern d’Espanya a que, com s’ha fet en d’altres països, es prohibeixi la utilització del (fracking)
- Manifestar el malestar i preocupació de la població en general de la comarca del Solsonès per la intenció de posar en marxa explotacions d’hidrocarburs mitjançant
la fractura hidràulica.
- El Consell Comarcal del Solsonès insta al govern de la Generalitat de Catalunya, que denegui l’atorgament de qualsevol tipus d’autorització o concessió per a l’exploració, investigació i explotació dels jaciments subterranis d’hidrocarburs en territori català, si utilitzen la tècnica de la fracturació hidràulica per a la seva extracció.
- De conformitat amb l’apartat anterior, es deneguin els permisos d’investigació d’hidrocarburs anomenats Darwin i Leonardo, quina sol·licitud ha formulat l’empresa Montero Energy Corporations, SL.
- El Consell Comarcal del Solsonès donarà suport als ajuntaments de la comarca que impulsin accions per a oposar-se a la utilització de la tècnica del fracking en el seu municipi.
- El Consell Comarcal del Solsonès insta al Govern de la Generalitat de Catalunya, a que constitueixi un grup d’experts amb l’encàrrec d’elaborar un informe, en base a la literatura científica i a les decisions preses en altres països de referència, en que s’avaluïn tots els riscos ambientals lligats a les tècniques de fracturació hidràulica o d’altres similars destinades a l’explotació de gasos no convencionals, avaluant també la seva viabilitat econòmica i els seus costos respecte l’ús de tecnologies renovables.
- Fer arribar aquests acords al Govern de la Generalitat de Catalunya, a la mesa i grups parlamentaris del Parlament de Catalunya, als ajuntaments de la comarca, albGovern d’Espanya, a la Diputació de Lleida, a la Federació de Municipis de Catalunya, a l’Associació Catalana de Municipis, a l’Associació de Micropobles i a la Plataforma
Antifracking.