[blockquote]L’antic Club Sant Jordi de Solsona s’ha convertit en un tanatori preparat per acollir fins a tres difunts simultanis i per celebrar, per primera vegada, cerimònies laiques o de qualsevol confessió religiosa[/blockquote]
El dijous 14 d'abril desenes de ciutadans, l'han pogut visitar en una jornada de portes obertes per conèixer-ne les instal·lacions.
Jordi Cases, un dels ciutadans que ha visitat el tanatori aquest dijous, comenta que "està molt bé". Per ell, està ben ubicat, "malgrat que molta gent ho critiqui i consideri que no és el lloc idoni". Cases argumenta la bona localització pel fet que molta gent s'hi podrà desplaçar a peu, i a més "també hi ha bons aparcaments". Respecte a l'obra, considera que potser s'hi podrien haver gastat menys diners, però "ja està fet, i ha quedat molt bé". "És un equipament que feia falta per Solsona. L'actual era molt petit", i destaca que ara s'hi podran fer tota mena d'actes.

Un ciutadà rep explicacions dels diferents espais del tanatori Foto: Ramón Estany
El Jordi Reig també confessa que l'hi ha agradat molt. "Està molt ben organitzat, és còmode, hi ha llum, és ampli i molt agradable". Afegeix que "malgrat la gent l'ha criticat molt, un cop vist, està molt bé".
Per la seva part, la Nati Montraveta considera que és molt millor que altres tanatoris de fora de Solsona: "No n'he vist gaires de tanatoris, algun a Barcelona, però aquest és molt millor i més modern que l'últim que vaig veure, fa un parell d'anys", i en destaca l'espai, "m'agrada molt la distribució, per exemple, a la sala d'estar, si no vols veure el difunt, t'hi pots estar tranquil·lament".
La Montse Gangolells destaca la espaiositat i la lluminositat de l'equipament, una claror que és molt diferent de l'espai tancat que era l'anterior tanatori, i la gent no haurà d'estar tant amuntegada quan hi havia les visites a la vetlla.

Visitants de totes les edats han passat per aquesta visita al nou tanatori de Solsona Foto: Ramón Estany
Dies abans, en la inauguració de l'equipament, el president de la Diputació, Joan Talarn deia que el nou tanatori de Solsona, "pensat en la dignitat de l’últim adéu als éssers estimats, és una actuació modèlica de prestació de serveis a la ciutadania: reutilitza immobles, els integra en l’entorn urbanístic, cuidant la mobilitat i la sostenibilitat, i amb empreses locals.
“És un dels espais per al comiat més dignes que he vist mai”, va afirmar el president de la Diputació, sobre el nou tanatori municipal de Solsona. Talarn, després de la visita comentada per l’arquitecta responsable del projecte, Anna Grau, el va qualificar d’”actuació modèlica” per cobrir un servei necessari, tot aprofitant un espai existent, especialment al centre del municipi, perfectament integrat en l’entorn, amb alta eficiència energètica i que ha fet participar empreses locals en l’execució.
L’alcaldessa, Judit Gisbert, va subratllar el “salt qualitatiu” que les noves instal·lacions permetran fer als serveis funeraris municipals, que al seu torn treballen per ampliar-se sense que es tradueixi en un increment del cost per als usuaris. “L’Ajuntament ha defensat sempre que la mort no és un negoci, sinó que requereix d’un servei fonamental per als ciutadans”. Entre altres millores, Gisbert va destacar el fet que Solsona es doti per primera vegada d’una sala de cerimònies per a funerals laics o de qualsevol confessió religiosa.
L’exalcalde i secretari de Governs Locals, David Rodríguez, va remarcar que el tanatori demostra com “la col·laboració entre administracions permet avançar en projectes que es tradueixen en la millora de la qualitat de vida dels ciutadans”. Rodríguez, admeté que el nou establiment funerari va ser “una dèria” per a ell, i va defensar la seva ubicació, sobretot per facilitar l’accés de la gent gran. Per a l’exbatlle el tanatori també reforça la capitalitat comarcal de Solsona, en tant que “l’Ajuntament solsoní ha fet l’esforç, però en gaudirà bona part de la comarca”.