
La Directora Territorial del SEM a Catalunya Central, Anna Fontquerni, va presentar al Consell Comarcal del Solsonès el passat 10 d’octubre, amb la presència del President del Consell Comarcal del Solsonès, Joan Solà, i del Consell d’Alcaldes, el desplegament de les unitats del SEM al territori i l’activitat que hi desenvolupen els seus professionals en el dia a dia.
La col·laboració del Consell Comarcal del Solsonès serà fonamental pel SEM en la geoposició de les masies, que s’espera efectiva en breu, una clara aposta per millorar la cobertura al territori.
El SEM te desplegades al territori 3 ambulàncies que donen cobertura a 13.730 habitants, amb un promig d’activitat diària de 3,7 serveis. Més del 81% de l’activitat es concentra als municipis de Solsona i Sant Llorenç de Morunys, municipis on hi ha ubicada una ambulància SEM. L’activitat de l’helicòpter sanitari al Solsonès té un promig de més de 2.7 serveis al mes. En aquest sentit, no s’observen diferències significatives en l’activitat de 2011 respecte a l’any passat.
El Sistema d’Emergències Mèdiques, com a conseqüència dels canvis pressupostaris del Servei Català de la Salut que es van aprovar, al mes de juliol, el pla de reordenació dels seus recursos, a través de l’ajust horari d’algunes unitats en aquells trams on es va detectar una menor activitat, consensuat amb les Regions Sanitàries. En la seva realització es van tenir en compte totes les variables que afecten a cadascuna de les poblacions del país de manera que, responent a criteris d’equitat territorial, cobertura del servei i temps de resposta, quedés garantida l’assistència del SEM a tot Catalunya. Al Solsonès es va tenir molt en compte l’activitat durant el 2010, la duplicitat de recursos que podien donar resposta a l’assistència i canvis en la xarxa viària que han millorat els temps de resposta.
Per altra banda, els resultats de les activacions per part del SEM dels Codis ictus i d’infart agut de miocardi (iam) segueixen donant molt bons resultats al Solsonès. Així, en els 5 últims anys, la mortalitat ha baixat un 5% per any consecutivament, i la qualitat de vida dels afectats ha millorat considerablement. A la Catalunya Central s’han activat, de mitjana al mes en els últims dos anys, 12 codis ictus i 20 codis iam. Es tracta d’uns protocols clínics, temps-depenents, que potencien la celeritat en el tractament definitiu i defineixen l’actuació de cada un dels membres del Sistema de Salut.