Esteve Algué vol impulsar un banc de temps

A fi de millorar la cohesió social i que cap solsoní quedi abandonat a la seva sort

Publicat el 04 de maig de 2011 a les 20:40

Esteve Algué amb els companys de la candidatura presentant la proposta del Banc del Temps

La candidatura de Convergència i Unió encapçalada per Esteve Algué ha manifestat el compromís de fer un banc de temps a Solsona. Algué, que ha lloat l'actual Pla d'Emergència Social solsoní ha destacat l'interès en potenciar-lo, canalitzant iniciatives solidàries i d'ajuda mútua.

L'alcaldable convergent ha explicat que "un banc de temps és una iniciativa comunitària d'intercanvi de temps, que emula simbòlicament el funcionament d'un banc, però en el qual allò que es "presta" i es "rep" és temps dedicat a serveis a les persones". Aquest mecanisme d'intercanvi multilateral té per objectiu establir una xarxa d'ajuda mútua i reforçar els llaços comunitaris d'un barri, poble o ciutat, segons Algué "fa poble i la gent coneix els problemes dels demés".

Algué ha detallat el funcionament d'aquests bancs del temps en que grups de persones intercanvien temps, dedicant-lo a tasques puntuals d'atenció a les persones: infants, gent gran, gent malalta, etc., habitualment relacionades amb les necessitats de la vida diària com tenir cura de nens, acompanyar a l'escola, fer les compres, cuinar o petites reparacions.

El candidat convergent ha explicat que el banc del temps es crearia des de l'ajuntament, en col.laboració amb la xarxa associativa, en col.laboració amb entitats socials, i serveis socials de l'ajuntament i el Consell Comarcal, seguint l'experiència de Barcelona (diversos a diferents barris), Terrassa, Sabadell, Cerdanyola, Ripollet, Sant Cugat, Sant Joan Despí, Gavà, Santa Maria de Palautordera, Arenys de Mar, al barri de Palau de Girona, Vilanova i la Geltrú, Cambrils, entre d'altres municipis.

També ha advertit que "no és una competència deslleial" atès que és un servei per a un tipus de gent que no es pot permetre moltes despeses.

Com funciona un banc del temps
Es tracta bàsicament de intercanviar necessitats per habilitats, sense ànim de lucre ni cap mediació monetària. L'usuari rep un servei d' algú altre durant un període de temps, i es compromet a prestar un servei igualment prolongat. És a dir, "el troc funciona a través de crèdits mutus en forma de temps". Cada usuari rep un talonari per efectuar els pagaments, i és titular d'un "compte corrent" que registra el saldo de temps disponible. La unitat d'intercanvi és l'hora, independentment del servei que s'ofereixi o que es rebi. Cada servei, coneixement o habilitat intercanviada té el mateix valor, mesurat en unitats de temps, independentment que el donant sigui un principiat o un expert.

Les transaccions es regulen amb el intercanvi físic d'uns xecs de temps, que es donen en forma de talonari als socis del banc. Una secretaria centralitza la gestió d'ofertes i demandes, posant en contacte a les persones, i controlant l'estat de saldo de les hores donades i rebudes.

Els intercanvis no són bilaterals ("jo et dono i tu em dones") si no multilaterals: s'ofereix oferta i demanda a una borsa de serveis, coneixements i habilitats del Banc de temps de forma que la persona A ajuda a B, B ajuda a C, C ajuda a D, i D ajuda a A.