Com es preparen els mascles de la Tronada, pas a pas en un vídeo:
Aquest ritual reusenc s'inicia, actualment, a les instal·lacions de la Pirotècnia Igual, que des de fa uns 15 anys és l'encarregada de posar a punt els mascles que faran esclatar la Festa Major de Reus. Allí els mascles fets d'acer es carreguen amb dos tipus de pòlvora, tot i que les quantitats que s'hi introdueixen es guarden amb recel com si fos ben bé la fórmula de la Coca-cola. Tot seguit s'hi diposita una bola de paper de diari per aïllar-la. Un cop els 33 mascles que petaran a la plaça estan plens, s'acaben d'omplir amb argila i es premsen colpejant-los amb un morter, per acabar col·locant la metxa que empalmarà amb els trons que configuren el recorregut que dóna la volta al Mercadal. El procés és extremadament important, ja que d'ell, així com de les condicions atmosfèriques de la plaça, en dependrà la potència de l'esclat d'aquest moment tan esperat. Mai cap tronada és igual, tot i que es busca que les càrregues siguin les mateixes, el vent, la temperatura, la posició donen a cada tronada una sonoritat única explica Jordi Alcaraz, l'encarregat de carregar els mascles.

El traç de la Tronada no és aleatori. Des de fa 25 anys en Peter Rius, que va ser el primer Tro de Festa a l'any 1995, i en Siscu Brunet van a la plaça el dia 22 a marcar on ha d'anar cada masclet i cada tro a la Tronada que dóna el tret de sortida a la Festa Major, i així successivament amb la del 28 i les dues del 29. Pel que fa els encarregats de muntar-la, cada dia que toca Tronada van a buscar el material a les seves instal·lacions, on prèviament han passat un parell d'hores carregant els mascles, i la configuren sota l'atenta mirada de molts ciutadans, que no perden detall del procés que dura també unes dues hores. El dia de Sant Pere s'hi posen molt d'hora; a les 7 del matí comencen a preparar els macles de la tronada del migdia i just després de dinar comencen a preparar la del vespre. En aquesta ocasió en Jordi Alcaraz compta amb l'ajuda d'un company per a fer més via. No poden arribar tard a plaça.

Els mascles es preparen a les instal·lacions de l'empresa. Foto: Laia Solanellas
Tants anys de Tronada han deixat algunes anècdotes. Algun any els encarregats d'encendre-la han patit descuits, com per exemple la secció de bàsquet del CN Reus Ploms, que tot just encendre la metxa al tirar enrere també va encendre la tronada final, o per exemple el president Pujol, que l'any que va ser l'escollit per encendre-la hi va haver pluja i coneixedor de la importància d'aquesta tradició pels reusencs, va anar encenent mascle per mascle. Altres anècdotes són més desagradables: fa un parell d'anys que quans els tècnics recullen els mascles per desar-los fins l'any vinent en compten un de menys, trenta-dos. Han de regirar durant l'any per poder-ne trobar de recanvi. Les quatre tronades d'aquest 2014 es faran amb els tradicionals masclets però amb un de rescatat del magatzem que fins i tot té un color diferenciat. De fet fa temps que ronda pel cap la idea de crear un segon joc de mascles, però el seu elevat preu de moment ho ha fet impossible.

Sigui com sigui, la Tronada és i seguirà sent el moment més esperat de la Festa Major de Reus cada any. Un gran esclat, uns segons que representen tota una festa, potser perquè a cada sotragada el cor dels reusencs i reusenques s'enamora més i més de la festa, potser perquè fa pujar l'adrenalina o potser perquè després de més de tres-cents anys ja és una tradició que es porta als gens. La tradició també impregna a aquells qui carreguen els mascles cada dia abans de la Tronada, són conscients que res pot fallar, que la ciutat no perdonaria cap error en l'encesa ni en l'execució d'una de les quatre tronades. Nervis continguts fins que salta pels aires el darrer dels mascles. Llavors respiren tranquils i ja pensen en la propera tronada.
