
L’Ajuntament de Solsona ha estat un dels 36 ajuntaments de Catalunya que han estat distingits amb la primera edició del Segell Infoparticip@ a la qualitat i la transparència de la comunicació pública local. Ahir en va recollir el guardó l’alcalde, David Rodríguez, juntament amb el primer tinent d’alcalde i regidor de Comunicació i Noves Tecnologies i Participació, Lluís-Xavier Gonzàlez, en un acte celebrat al Palau de Pedralbes de Barcelona copresidit per la vicepresidenta de la Generalitat, Joana Ortega, i el rector de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Ferran Sancho.
El Segell Infoparticip@ és una certificació que atorga el Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural de la UAB i que esdevé la primera eina per mesurar la transparència dels governs locals catalans. L’avaluació dels webs es realitza periòdicament a partir de 41 paràmetres sobre quatre qüestions bàsiques: qui són els representants polítics, com gestionen els recursos col•lectius, com informen de la gestió i quines eines ofereixen per a la participació ciutadana.
El consistori solsoní n’ha assolit, fins ara, el 88 per cent –amb un increment de 7,5 punts respecte l’avaluació anterior– dels indicadors. Amb aquesta puntuació s’ha convertit en el primer ajuntament de la demarcació de Lleida a obtenir aquesta certificació i la segona capital comarcal de la Catalunya central després de Manresa. D’entre els ajuntaments d’entre 5.001 i 10.000 habitants, Solsona comparteix el segell amb Begues, Llagostera i Alella.
‘Enfortir la qualitat democràtica’
David Rodríguez es mostra satisfet d’aquest reconeixement, que posa de manifest “la voluntat d’aquest ajuntament de proporcionar als solsonins la màxima informació de l’Administració que els és més pròxima i enfortir, així, la qualitat democràtica”. “La transparència ha de ser un dels pilars del bon govern”, afegeix. En aquest sentit, l’alcalde avança que s’està treballant per millorar aquest aspecte i és previst que el consistori solsoní incrementi pròximament la seva puntuació.
L’objectiu del Segell Infoparticip@, fruit de la cooperació de la universitat amb el món local, és fer un reconeixement a les bones pràctiques que es posen de manifest als webs d’alguns ajuntaments i, alhora, promoure que siguin assumides per part de la resta de responsables polítics i tècnics. Es pot fer un seguiment de l’avaluació de la informació dels webs locals a través del Mapa Infoparticip@, creat pel Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural. En aquests moments s’hi publiquen els resultats de l’estudi dels webs municipals de Catalunya, Andalusia, Aragó, Canàries, Galícia i Madrid i les ciutats autònomes de Ceuta i Melilla.
En l’acte d’ahir 12 ajuntaments catalans més també van recollir un guardó. Tot i no rebre la màxima distinció, van obtenir una menció o un reconeixement per l’esforç demostrat en la millora de la informació disponible als seus portals web.
El juliol del 2012 el Ple municipal solsoní va aprovar per unanimitat l’adhesió al Decàleg de bones pràctiques de la comunicació local pública, un document elaborat per la UAB el 2003. Implícitament, però, el consistori ja es va comprometre el 2004 a seguir les directrius d’aquesta guia quan es va aprovar el Reglament de participació dels grups polítics municipals en els mitjans de comunicació de titularitat de l’Ajuntament.
