Les cases rurals de la Catalunya Central confien en les reserves d'última hora

Els hotelers noten una tendència creixent de la demanda estrangera

Publicat el 29 de juny de 2014 a les 14:58
Imatge d'arxiu d'una casa rural a l'Astor (Pujalt) Foto: ACN

Vic (ACN).- El turisme d'interior posa en alça les cases rurals i els hotelers observen una tendència creixent a la demanda estrangera per passar uns dies a la Catalunya Central de cara al mes de juliol. L'ocupació dels establiments és desigual segons la comarca, i tot i que les previsions són bones, els restauradors encara confien en les reserves d'última hora per acabar d'omplir les vacants. Des de l'Associació de Turisme Rural del Berguedà, Jordi Pellicer, ha explicat a l'ACN que probablement el fet que els hostes autòctons vagin tard a fer les seves reserves és en part per la gran oferta que existeix i per les noves plataformes a través d'internet, "que amb un clic d'un dia per l'altre t'omplen les cases".
 
El reclam de sol i platja fa que la Catalunya Central no sigui un dels destins amb més previsió hotelera de cara al mes de juliol. Tanmateix, el Berguedà és la segona comarca de Catalunya amb més cases de turisme rural, després de l'Empordà. El president de l'Associació de Turisme Rural del Berguedà, Jordi Pellicer, ha explicat a l'ACN que l'ocupació a les cases se situa al voltant del 40-45% i es concentra sobretot en els caps de setmana, tot i que també hi ha turistes que han decidit llogar la setmana sencera. 
 
Des de l'Associació de Turisme Rural del Solsonès, Pilar Bielsa, ha explicat que, tot i que l'últim cap de setmana de juliol les reserves són "molt bones", gairebé de ple absolut, "la resta està bastant buit", una tendència que, segons sembla, és similar a la de l'any passat. Des del nord de la comarca de l'Anoia les previsions són més optimistes i, segons la presidenta de l'Associació pel Desenvolupament de l'Alta Anoia, Mireia Bertran, l'ocupació de les cases rurals és força alta i tant al juliol com a l'agost "més o menys està tot reservat". Bertran ha assegurat que el percentatge d'estrangers que lloguen cases ha anat en augment els darrers anys, "sobretot si la casa està posicionada en portals internacionals".
 
FaciAgroturisme és una Central d'Informació i Reserves que aglutina més de 110 cases rurals d'arreu de la Catalunya Central amb capacitats de 4 a 15 persones. Els percentatges d'ocupació són bons i se situen al voltant del 40%. Destaquen que la dada cal saber-la llegir bé, ja que s'ha de tenir en compte que moltes de les reserves es donen en caps de setmana, i per això, en comparació a la setmana sencera, el percentatge, per força, és més reduït. Les xifres per comarques: Anoia 38%, Bages 32%, Berguedà 43%, Osona 16% i Solsonès 38%. 
 
Un turista actiu que busca cases ben equipades 
 
Pel que fa al perfil dels turistes, la majoria són famílies o grups d'amics amb nens que busquen tranquil·litat, relax, contacte amb la natura i bons equipaments. Valoren molt el fet que la casa disposi de piscina i un espai on poder fer barbacoes, "perquè volen fer vida a la casa", apunta Jordi Pellicer. En aquest sentit, des de FaciAgroturisme destaquen que no hi ha cap casa del seu catàleg amb piscina que ara mateix estigui lliure, "i si pot ser privada molt millor". L'origen dels turistes és divers, però sobretot provenen de Barcelona i l'àrea metropolitana. 
 
Pel que fa al visitant estranger, Pellicer apunta que es tracta d'un turisme "molt més actiu", que no es conforma només amb una casa amb bones prestacions". Centre europeus i britànics volen visitar el país i aprofiten l'estada a la Catalunya Central per "moure's" i visitar indrets com ara Barcelona, Girona, Vic o Montserrat, "que els queda molt a prop".
 
Precisament Montserrat és un dels destins preferits pels turistes, tan estrangers com locals. L'any passat el recinte monàstic i la muntanya de Montserrat van superar els 2,3 milions de visitants i enguany s'espera consolidar aquesta xifra. Pel que fa concretament al mes de juliol d'enguany, tant l'Hotel Abat Cisneros com les cel·les Abat Marcet de Montserrat registren ocupacions del 60%. L'agost, però, sempre acostuma ser més fort i les reserves s'espera que siguin del 100%. 
 
La crisi no perdona
 
La majoria de restauradors i associacions amb qui ha parlat l'ACN han lamentat que la crisi encara es noti en la butxaca dels ciutadans. Ells encara no han percebut els indicis de millora econòmica de què parlen els polítics i els "costa" acabar d'omplir els establiments. Els restauradors no han apujat els preus, "sinó tot el contrari". Els preus de reserva, en general, s'han mantingut, i fins i tot en alguns casos han baixat lleugerament, com per exemple en indrets del Solsonès, tal i com apunten des del Mas La Rovira.
 
Des de l'Alta Anoia, Mireia Bertran ha explicat que els preus dels lloguers en aquesta comarca es mantenen estables des de fa anys, perquè no han repercutit el preu de conceptes com la pujada de l'IVA o la taxa turística. Així, conscients de la situació de crisi generalitzada, i sense perdre el nivell que ofereixen, s'han hagut d'"ajustar" a la situació. Pilar Bielsa, des del Solsonès, assenyala que cada vegada els turistes "van més tard perquè hi ha lloc a tot arreu". Recorda com fa anys trucaven amb molta antelació, "però ara et reserven d'un dia per l'altre".
 
L'agost, el mes de les vacances per excel·lència, ja és una altra cosa i algunes cases ja tenen ple sobretot les tres primeres setmanes de mes.