En la visita que ha fet a la Fira de la Mel aquest diumenge, Elia Tortolero, delegada territorial del Govern a la Catalunya Central, ha valorat molt positivament l’evolució d’una fira “que en vuit edicions ha passat de 15 a 40 parades i que contribueix a que els ciutadans valorin el patrimoni dels nostres micropobles”. Tortolero ha asseverat que “nosaltres, els que vivim aquí, hem de ser garants d’allò que tenim al nostre país i responsables de fer-ne difusió, i som els primers que ens tenim que creure el nostre patrimoni gastronòmic i cultural”
Joan Gòdia, director general d'Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia, ha remarcat la importància de la mel com a producte alimentari i de les abelles com a afavoridores de la biodiversitat i de l’agricultura, i ha asseverat que “el reconeixement de Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia és el resultat del triangle entre producte, territori i cuina, un triangles ha fet que siguem l’admiració de tot el món”.
L’acte ha comptat amb diversos representants institucionals com Fermí Massot i Elis Colell, diputats de la Diputació de Lleida, Jordi Fàbrega, diputat al Parlament de Catalunya, i de diversos alcaldes i alcaldesses de la comarca, entre altres autoritats.
Altres activitats destacades de la trobada han estat la presentació de la coca de mel i ametlles, elaborada especialment per a la fira, així com les tres exposicions exhibides a la Casa Gran: la mostra “Aiguardent: Aromes destil·lades”, de Màrius Codina; el muntatge “Eterns Papasseit – Estellés”, de Sergi Marco, i la proposta “Entaula't!” de L'Auba Decoració. També ha atret molt públic la Casa Gran del Miracle, que ha obert gratuïtament les portes al públic. Els visitants han pogut admirar el pati i l’escala monumentals, l’antiga cuina, les quadres i el foc de rotllo (espais rehabilitats i museïtzats), així com l’Espai Barroc, l’Espai Natura i l’Espai Apiària (Alberg de les Abelles de Catalunya).
Dissabte, prèviament a la fira, van tenir lloc VII Jornades Tècniques de la Mel, que amb el títol “De la natura a la taula: descobrim les propietats secretes de la mel”, van aplegar una trentena de participants. Les jornades estan organitzades per l’Ajuntament de Riner conjuntament amb l’Escola Agrària del Solsonès i el projecte Redicat.