
L'Institut d'Estudis Catalans (IEC) i el Departament de Cultura han inventariat dos vitralls de la capella de Can Pujades de Vallgorguina, on anys enrere hi havia el Col·legi Santa Fe, actualment reconvertit en un restaurant. Són, pel que sembla, obra de l'arquitecte Antoni Gaudí i elaborats pel Taller Amigó. El primer d'ells és un rosetó de vitrall emplomat d'uns 90 cm de diàmetre, que data d'entre 1886 i 1902 i d'estil modernista. L'altre és el Vitrall de l'Arcàngel Miquel. Té unes dimensions de 75x24,5cm, datat aproximadament l'any 1894, d'estil modernista. L'obra representa l'arcàngel sobre un camper blau, segons que ha explicat Antoni Vila, director executiu i investigador principal del Corpus Vitrearum de Catalunya.
En aquest sentit, el bredenc Andreu Pujol , historiador i historiador de l'Art a més d'exalumne del Col·legi Santa Fe i articulista de BaixMontseny.info ha ironitzat amb aquesta "gran troballa" envoltada de secretisme perquè es tracta d'un cas "que a mi ja m'ho van explicar quan tenia tretze anys. A tots els que en fórem alumnes, Mn. Nicolau ens explicava que els vitralls eren obra de Gaudí. El llibre de J. F. Ràfols, “Gaudí 1852-1926” indica, dins d’un apartat titulat “Obres d’Antoni Gaudí, difícils, fins ara, de datar” que hi ha un “rosó i finestrals per a una capella de Vallgorguina”, explica en un article d'opinió publicat al Matí Digital .
Pujol també explica que ja fa temps va contactar amb l’historiador de l’art Daniel Giralt-Miracle, que ha escrit força sobre Gaudí, i li va dir que no veia clar que aquells vitralls fossin obra de Gaudí –avui m’ho ha tornat a repetir després d’haver-li tret el tema de nou- però, en tot cas, el remetia a la Càtedra Gaudí de l’UPC per assegurar-ho millor. Era el 12 de desembre del 2012 quan enviava un correu electrònic a l’esmentada càtedra i encara a hora d’ara no n’ha rebut cap resposta.
Vitralls barrocs a Santa Maria de Palautordera

D'altra banda, Antoni Vila, ha explicat que han recorregut tot el territori sense saber quins vitralls es trobarien. "Els rectors o propietaris ens han donat generalment indicacions fiables, però altres no tant o no sabien si els vitralls que tenien eren importants o no", ha apuntat. Ha admès que el recorregut els ha donat algunes sorpreses. S'han identificat vitralls de petites poblacions i de capitals per "insignificants que poguessin semblar però molt vàlids creativament parlant". Ha permès localitzar i identificar obres fins ara desconegudes o no identificades del Barroc i del Modernisme. En total s'han inventariat més 2.000 vitralls de 1.600 emplaçaments.
Aquesta elaboració del Registre ha permès identificar uns vitralls barrocs a l'església de Santa Maria de Palautordera, al peu del Montseny. La primera és Santa Rosa (a la dreta de la imatge) i es creu que està representada Rosa de Lima, la primera santa americana. En aquest vitrall, és representada dempeus amb el Nen Jesús als seus braços. L'altre és el Vitrall de Sant Pere, un vitrall barroc de 1628 amb la representació de Sant Pere dempeus ocupant la totalitat dels cinc plafons que formen el vitrall.
Criteris de protecció
Per la seva part, el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha ressaltat que la feina que comença ara és "estudiar tot aquest fons i conjunt patrimonial i començar a establir quins són els criteris de protecció allà on calgui". "Ara comença una segona feina que és la de protegir", ha assenyalat.