El romànic és un corrent artístic molt estès a Catalunya, que es va desenvolupar des del segle XI i fins entrat el XIII, quan va donar pas al gòtic. En aquesta etapa d'or del romànic es van alçar i consolidar grans peces arquitectòniques que avui dia són un distintiu únic del territori. Al Berguedà es comptabilitzen una setantena de temples que comparteixen els trets de l'estil. A continuació t'oferim un llistat de 12 esglésies i monestirs romànics berguedans que has de visitar.
Sant Andreu de Sagàs
L'església de Sant Andreu centra el petit nucli del municipi de Sagàs. És un edifici de planta basilical de tres naus i una capçalera romànica molt ben conservada. Tot i que va ser aixecada el segle XI, va ser intensament modificada els segles posteriors i fins a la seva restauració després de la Guerra Civil, quan s'hi va adossar la rectoria. A més, en la dècada dels 80, els veïns van promoure una altra obra de restauració que va culminar la Generalitat. Aquest temple es pot visitar, prèvia cita concertada, a la Llibreria Espai 31 que se situa a la rectoria vella de Sant Andreu de Sagàs.
Sant Esteve de Bagà
És estructuralment d'estil romànic, tot i que es va construir en l'impàs a l'estil gòtic. La seva planta és basilical, amb una gran nau i dues capelles laterals. L'edifici ha patit danys en diferents ocasions, com en el gran incendi de 1753 que va pràcticament calcinar tot l'interior del temple, com els atacs a l'altar i altres elements durant la Guerra Civil. Les últimes actuacions van ser d'arranjament i restauració, a la coberta i el campanar, a més de fer-la accessible. L'església s'ha incorporat amb harmonia a les diferents rutes i propostes per a la descoberta del nucli antic de la vila que es desenvolupen habitualment a Bagà.
Sant Jaume de Frontanyà
Una de les joies més preuades del romànic al Berguedà. Situada al municipi amb el qual comparteix el nom, Sant Jaume de Frontanyà, l'església és de planta de creu llatina, amb una nau i tres absis semicirculars. Però si hi ha quelcom que destaca d'aquest temple és el seu cimbori, únic a Catalunya, i que consta de 12 costats tot i que no forma exactament un dodecàgon sinó que és una modificació de l'octàgon bàsic. L'any 1965, en l'aterrar-se la rectoria vella, es van descobrir capitells i columnes pertanyents a l'antic claustre que s'han exposat a l'interior de l'església (alguns, no tots). Permet les visites i també s'hi pot gaudir de programació cultural.
Monestir de Sant Llorenç
El Monestir de Sant Llorenç es troba a Guardiola de Berguedà. És un dels conjunts cenobítics més importants de la comarca, i les seves primeres referències escrites es remunten al 898. És un temple de planta basilical, però té una estructura complexa. Es va esfondrar parcialment pel gran terratrèmol del segle XV. La darrera intervenció de restauració va ser el 2005. Aquest espai és avui dia un centre cultural territorial, amb una programació creativa i col·laborativa articulada en festivals al llarg de l'any i que abraça una gran varietat d'estils i disciplines artístiques. Tant l'agenda com les visites són a càrrec de Civitas Cultura.
Santa Maria d'Avià
Situada als afores d'Avià, aquesta petita església d'una sola nau està documentada des del 907. Continua arrelada a la tradició del poble, ja que la plana que l'envolta és encara avui dia l'indret on se celebra la Festa del Segar i el Batre, en homenatge als segadors i mestresses que ja no són entre nosaltres i als costums del món rural. L'any 1973 va ser restaurada, després de ser destruïda durant la Guerra Civil. De fet, el frontal de l'altar que s'ha reproduït és una còpia de l'original, que es troba al Museu Nacional d'Art de Catalunya. Es pot visitar el temple demanant la clau a la Casa Santamaria.
Santa Maria de Lillet
De planta de creu llatina i una sola nau, l'església de Santa Maria de Lillet és la construcció més ben conservada del temple, que es complementa amb la Rotonda de Sant Miquel, un interessant edifici de planta circular amb un absis semicircular força únic a Catalunya. Va ser un antic cenobi consolidat posteriorment com a església, amb registres des del 833. L'interior es va remodelar en època barroca, si bé tot va ser incendiat durant la Guerra Civil. La restauració definitiva es va executar durant la dècada de 1970. Actualment, es pot visitar durant la temporada estival i també consta d'un cicle de concerts.
Santa Maria de Serrateix
L'origen d'aquest monestir es remunta amb l'arribada d'una petita comunitat monàstica l'any 941, que s'hi van estar 900 anys. Al conjunt de Santa Maria de Serrateix es conserva encara la primera església d'estil preromànic, si bé l'actual temple és romànic, consagrat el 1123 i molt més espaiosa: planta de creu llatina amb una nau i tres absis (només se'n conserva un). El temple es va reforçar amb una torre-campanar el segle XIV; més intervencions el segle XVII; i el claustre, neoclàssic, el segle XVIII. En coincidència amb el mil·lenni del monestir, es va fundar el Patronat d'Amics de Serrateix, entitat que en promoure la recuperació i el difon, ocupant-se també de les visites guiades.
Sant Martí de Puig-reig
Amb el permís del Castell, l'església de Sant Martí presideix Puig-reig des de la part més alta del poble. Es tracta d'un edifici d'una sola nau, separat al bell mig per un arc triomfal. També s'hi poden visualitzar algunes restes de pintures murals. L'església és llisa, sense ornamentacions, si bé en destaca el portal: un conjunt elegant de tres arcs de mig punt dovellats que sustenten dues columnes de fust curt. L'Ajuntament de Puig-reig té vigent una visita guiada al conjunt: Castell de Puig-reig i Comanda Templera.
Sant Pau de Casserres
L'església de Sant Pau de Casserres (consagrada el 907) actualment té adossada la rectoria i se situa a uns 4 quilòmetres de Casserres. Si bé la planta original era d'una sola nau, el segle XVIII es transforma en planta de creu llatina amb l'afegit de les dues capelles laterals. En el Museu Diocesà i Comarcal de Solsona es conserven algunes de les pintures murals que decoraven l'arcosoli funerari amb temàtica del pecat original i el judici final, tot i que en unes obres de restauració del 1979 es va descobrir un altre fragment de pintures amb la mateixa temàtica.
Sant Quirze de Pedret
Per accedir-hi, cal travessar el Pont de Pedret, una altra joia arquitectònica situada dins el municipi de Cercs. És una església de tres naus, on la central és de planta trapezoidal. A l'interior s'han reproduït les pintures murals, molt representatives de l'art preromànic català i del conjunt de l'Europa occidental (els originals es conserven al Museu Diocesà i Comarcal de Solsona i al Museu Nacional d'Art de Catalunya). I és que els orígens d'aquesta església són preromànics, constant de modificacions dins del corrent romànic. El temple es va restaurar en la dècada de 1960, quan presentava un estat ruïnós, i ha rebut més intervencions en anys posteriors. Es poden concertar visites amb Civitas Cultura.
Sant Sadurní de Rotgers
L'església de Sant Sadurní de Rotgers se situa al mig d'una vall al terme municipal de Borredà, constant d'un edifici d'una nau, refeta el segle XII i acoblada a l'absis del segle XI. El nou edifici, consagrat el 1167, compta també amb una peita cripta de planta quadrada. El frontal d'un dels altars de l'església es conserva avui dia al Museu Episcopal de Vic. Les visites són a càrrec de Civitas Cultura.
Sant Vicenç de Rus
Església aïllada en una zona muntanyosa de Castellar de n'Hug. És d'una sola nau i a l'exterior conserva la decoració del primer romànic. Les pintures murals romàniques, del segle XII, són còpies de les originals, conservades al Museu Diocesà i Comarcal de Solsona, mentre que les pintures gòtiques del segle XIII de la capella de Santa Magdalena han estat restaurades. I procedent d'aquest temple es conserva, al Museu Episcopal de Vic, la imatge d'una Mare de Déu de finals del segle XII. Civitas Cultura s'ocupa de les visites guiades a Sant Vicenç del Rus.