A Sagàs només hi ha un restaurant, un obrador i, des de fa uns mesos, també una llibreria. És Espai 31, un punt de referència per als lectors apassionats de les temàtiques de la natura i el món rural. Els seus propietaris són el Pau Urgell i la Sònia Vilà, que van aterrar a la rectoria vella de Sant Andreu de Sagàs provinents de Cardedeu. De moment, la notícia de l'obertura d'aquest establiment genera entre sorpresa i entusiasme.
"Cardedeu se'ns havia fet una mica gran i volíem un entorn rural, més petit i més tranquil. Viure i treballar al mateix lloc", explica Vilà en declaracions a l'ACN, que també reconeix que "la casa i l'espai aquí Sant Andreu ens va enamorar des del primer moment". A més, com que la llibreria fa anys que està enfocada en les fires temàtiques, estar al Berguedà se'ls feia més còmode. D'aquesta manera, han fet de la feina i la llar un únic lloc, atenent els clients prèvia demanda i incloent-hi una visita a l'església on, malgrat que només s'hi celebrin mitja dotzena de misses a l'any, entre els 150 veïns del municipi la mantenen cuidada durant tot l'any.
L'oferta d'Espai 31 engloba publicacions que van des de la flora i la fauna, a l'horticultura i l'etnobotànica, passant per l'arquitectura rural i la cultura popular. I, malgrat que sigui un focus molt concret, "cada vegada genera més interès entre els lectors", assegura Urgell, que reconeix que l'origen de la llibreria va ser precisament el seu gust pels llibres de botànica i natura. Un dels llibres present a les lleixes de la rectoria és Esperit de Trementina, la primera novel·la de l'escriptor, guia turístic i professor d'Institut, Lluís Llord. Relata la història de tres generacions de trementinaires que, curiosament, passaven pel sud del Berguedà buscant oli de ginebró i l'intercanviaven pels seus productes estrella: oli d'avet o essència de trementina. "Aquí hi feien estada i intercanviaven productes i coneixement amb la gent de les masies", explica Llord.
Aquest autor amateur comparteix que les llibreries petites com Espai 31 són "una oportunitat per als autors" perquè "pots tenir un tracte molt més directe amb el llibreter i els lectors". Però més enllà d'això, per Llord també són un goig: "Venir aquí, remenar i badar entre llibres, buscar una ombra i llegir és un regal per a qualsevol que li agradi la lectura". Ara bé, la iniciativa del Pau Urgell i la Sònia Vilà va sorprendre, fins i tot, la gent del poble: "Una llibreria a Sagàs? Al principi ens va costar de creure perquè no és un lloc de pas", explica Josep Maria Poal, veí i regidor. Però de la incredulitat s'ha passat a l'admiració, i ara es veu com una oportunitat per atraure gent.