L'Àmbit de Recerques del Berguedà posa en relleu la investigació amb una nova agenda de seminaris

El projecte vol incentivar la investigació i la vocació dels joves amb un programa mensual de ponències multidisciplinàries que tenen la comarca com a denominador comú

Roser Valverde i Daniel Raya són els impulsors del Seminari Permanent de l'Àmbit de Recerques del Berguedà
Roser Valverde i Daniel Raya són els impulsors del Seminari Permanent de l'Àmbit de Recerques del Berguedà | Lídia López
05 de febrer de 2025, 18:20
Actualitzat: 07 de febrer, 13:32h

Els historiadors Roser Valverde i Daniel Raya han impulsat, sota el paraigua de l'Àmbit de Recerques del Berguedà, un cicle de ponències acadèmiques i divulgatives de caràcter interdisciplinari. La iniciativa s'ha anomenat Seminari Permanent de l'Àmbit de Recerques del Berguedà, i l'objectiu, més enllà d'aquesta difusió de coneixement, és posar en valor la investigació amb el Berguedà com a protagonista.

"Els projectes de recerca sovint són poc agraïts", ha valorat Raya, que confia que l'espai del seminari pugui esdevenir un punt de referència per a la "nova generació d'investigadors". "Volem crear una comunitat d'investigadors", ha incidit l'historiador, afegint que aquest punt de trobada ha d'aportar "noves perspectives, preguntes i discursos". "És un projecte que agraïm perquè és fresc", ha destacat la presidenta de l'Àmbit, Rosa Serra, que veu en aquesta proposta una oportunitat per garantir el futur de l'entitat, que ja té 42 anys de trajectòria.

El Seminari s'ha estructurat amb una sessió mensual. De moment, ja s'han lligat i anunciat les primeres cinc sessions, que tindran lloc entre febrer i juny, tal com ha detallat Valverde. La primera serà aquest divendres, 7 de febrer, a càrrec de Martí Picas. Es titula El cost humà de la Guerra Civil i s'ha emmarcat en el cicle de la capital Rescatem la Memòria, Recuperem la Dignitat sobre memòria històrica. El 28 de març, a la Pobla de Lillet, Mireia Vila exposarà el seu treball dirigint l'excavació a l'antiga Fàbrica Asland, i ja el 25 d'abril, serà el torn de fer un repàs sobre la història medieval del Berguedà amb Pol Navarro, a Puig-reig. Laia Gallego parlarà sobre el fenomen del barraquisme durant la industrialització de la comarca, i en especial a la mineria, en una sessió el 30 de maig a Bagà. Finalment, el primer bloc del programa clourà amb Marc Padullés parlant sobre la perspectiva de gènere a la Patum al llarg dels anys, el 27 de juny a Berga.

Els impulsors del projecte han assegurat que la segona part del programa, que s'executarà entre els mesos de setembre i desembre, ja té les ponències força lligades. A més, la voluntat de l'Àmbit és poder replicar el format l'any que vinent i els posteriors. És per aquest motiu que l'entitat ha fet una crida a les associacions amb una missió lligada al coneixement, la divulgació i l'estudi de les ciències socials, per tal que se sumin a la iniciativa, a més d'interpel·lar les administracions per lligar els seus projectes amb el nou marc del Seminari arreu del territori.

Tot plegat, tant Valverde com Raya han incidit en el caràcter obert de les sessions, que buscaran la participació dels assistents un cop exposada la temàtica, amb un format d'àgora que convidi al debat. A la vegada, s'espera que aquesta proposta generi interès en els joves i pugui ser catalitzador de "noves vocacions". Consulta el detall del programa del Seminari Permanent de l'Àmbit de Recerques del Berguedà aquí.

Arxivat a